Henry KissingerReuters
StoryEditor

Kissinger radí Trumpovi akceptovať Krym ako súčasť Ruska. Od Moskvy chce jeden ústupok

30.12.2016, 23:00
Autor:
dlmdlm
93-ročný veterán diplomacie niekoľkokrát navštívil Trump Tower.

Pracuje skúsený americký diplomat Henry Kissinger na zblížení medzi Washingtonom a Moskvou tak, že tlačí na ukončenie sankcií výmenou za odstránenie ruských vojsk z východnej Ukrajiny?

Viacero správ naznačuje, že 93-ročný diplomat sa pasoval do úlohy prostredníka medzi Vladimirom Putinom a novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, píše britský portál Independent.

Kissinger verejne pochválil Trumpa a viackrát navštívil Trump Tower v New Yorku, aby novozvolenému prezidentovi ponúkol svoje rady postavené na desaťročiach lobovania a diplomacie.

"Rámcový plán" pre Ukrajinu

​Nemecký bulvárny denník Der Bild vydal prednedávnom správu s titulkom "Kissinger zabráni novej Studenej vojne" v ktorej uvádza, že bývalý vyslanec pracuje na nových vzťahoch s Ruskom.

To by pre USA znamenalo pripustiť, že Krym, ukrajinské územie, ktoré Rusko anektovalo v marci 2014, dnes patrí Moskve. Výmenou za to by Rusko malo stiahnuť vojakov a vojenské zásoby pre rebelov z východnej Ukrajiny, kde bojujú proti ukrajinskej vláde.

Správa neposkytuje žiadne ďalšie podrobnosti, nemenovaný zdroj však denníku prezradil, že Kissinger pracuje na "rámcovom pláne" pre Ukrajinu.

Minulý týždeň server Politico uviedol, že Kissinger bol jedným z mála Američanov, ktorí sa často stretával s Putinom, spolu s filmovou hviezdou Stevenom Seagalom a generálnym riaditeľom spoločnosti ExxonMobil Rexom Tillersonom, ktorého si Trump vybral za budúceho ministra zahraničia.

"93-ročný Kissinger sám seba pasoval do role potenciálneho sprostredkovateľa - stretáva sa a novozvoleným prezidentom v súkromí a lichotí mu na verejnosti," uvádza Politico.

Trumpov postoj ku Krymu

Rovnako ako Trump, aj Kissinger má pochybnosti v záveroch spravodajských služieb o tom, že Rusko sa snažilo ovplyvniť voľby v prospech Trumpa. "Boli tu hackerské útoky, ale to, z čoho ich (Rusov) obviňujú, mi uniká," uviedol Kissinger v nedávnom rozhovore.

Trumpov pohľad na ruskú anexiu Krymu sa v priebehu volebnej kampane zmenil - údajne v dôsledku vplyvu bývalého manažéra kampane Paula Manaforta, ktorý pracoval pre zosadeného ukrajinského proruského prezidenta Janukovyča.

Potom, čo Rusko anektovalo Krym v marci roku 2014, sa Trump vyjadril v tom zmysle, že "sa to nikdy nemalo stať."

Avšak už v auguste toho istého roku uviedol, že "obyvatelia Krymu, podľa toho, čo som počul, by radšej boli s Ruskom, než tam kde sú."

Večný  pragmatik

Kissinger, ktorý zastával post ministra zahraničia v administratívach prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda, už dlho tvrdí, že zabezpečenie väčšej rovnováhy síl medzi USA a Ruskom zlepší globálnu stabilitu, dodáva Politico.

Napriek tomu sa skeptici obávajú, že Kissinger, ktorý bol za masívnu a tajnú americkú bombardovaciu kampaň v Indočíne koncom 60. a v 70. rokoch, riskuje odmenenie Ruska napriek jeho kontroverznej úlohe v sýrskej občianskej vojne, kde Putin stráni diktátorovi Bašárovi Asadovi.

"Myslím si, že Kissinger pripravuje diplomatickú ofenzívu," tvrdí Marcel van Herpen, špecialista na Rusko z holandského think tanku Cicero Foundation.

"Je realista. Najdôležitejšou vecou pre neho je medzinárodná rovnováha, a nie reči o ľudských právach a demokracii," dodáva van Harpen.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:13