londýn ohňostrojReuters
StoryEditor

Svet privítal rok 2017, oslavy zatienil teror v Turecku

01.01.2017, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Oslavám príchodu nového roka dominovali sprísnené bezpečnostné opatrenia kvôli riziku teroristických útokov.

Ohňostroje v posledných hodinách ožiarili nebo nad dominantami miest mnohých krajín: od Sydney cez Moskvu, Londýn, Paríž, Rio de Janeiro až po New York svet postupne vítal príchod roku 2017.

Oslavy, ktoré na mnohých miestach sprevádzali sprísnené bezpečnostné opatrenia v obavách z teroristických útokov, boli prevažne pokojné s tragickou výnimkou Istanbule. Pri nočnom streleckom útoku na diskotéku Reina v najväčšom tureckom meste prišlo o život 39 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

K masakru v jednom z najobľúbenejších istanbulských klubov, kde boli stovky ľudí, sa zatiaľ nikto neprihlásil, ani sa ešte nepodarilo dolapiť útočníka.

​Do centra Prahy prišlo koniec starého a začiatok nového roka osláviť niekoľko tisíc ľudí, väčšinou cudzincov. Väčší záujem bol o dianie na Staromestskom námestí, kde o 17:00 SEČ odštartoval zábavný program. Václavské námestie patrilo skôr pyrotechnike, ktorú ľudia začali odpaľovať už krátko po zotmení a pokračovali ešte dlho po polnoci. Na dianie dohliadali desiatky policajtov, záchranárov a hasičov. Podľa nich boli silvestrovské oslavy pomerne pokojné.

​Sprísnené bezpečnostné opatrenia kvôli riziku teroristických útokov dominovali európskym oslavám konca starého a začiatku nového letopočtu. V Berlíne sa na najväčšej nemeckej novoročnej party zišli státisíce ľudí. Priestor pri Brandenburskej bráne polícia kontrolovala s pomocou betónových zátarasov, ktoré mali zabrániť vjazdu vozidiel. Opatrenie bolo reakciou na nedávny útok na berlínsky vianočný trh, pri ktorom útočník s kamiónom pozabíjal 12 ľudí.

Na parížskej triede Champs-Elysées sa ľudia prišli pozrieť na ohňostroj napriek mrazu. Prístupové cesty pritom úrady kvôli obavám z teroristov blokovali pomocou betónových zátarasov a vozidiel.

Britská metropola nový rok pozdravila pyrotechnickú show na pozadí najväčšieho európskeho vyhliadkového kolesa - 135 metrov vysokého Londýnskeho oka. Dvanásťminútový ohňostroj bol okrem iného pripomienkou vlani zosnulých popových celebrít - Princea, Davida Bowieho či George Michaela.

Asi milión ľudí obklopených bezpečnostným prstencom mohutných nákladných automobilov a 7000 príslušníkov polície na newyorskom námestí Times Square privítal príchod Nového roka tradičným sledovaním klesajúcej kaleidoskopickej gule. Pred polnočnými oslavami sa na Times Square odohrávala zábava s živým vystúpením Mariah Careyovej, Thomasa Rhetta a Glorie Estefanovej.

Príchod Nového roka oslávila tiež Latinská Amerika, kde sa jedna z najväčších akcií tradične konala na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro. Podľa odhadov sa tu zišli asi dva milióny ľudí, ktorí sledovali 12 minút trvajúci ohňostroj. Vítať Nový rok v Riu sa rozhodlo približne 860 000 zahraničných turistov.

Celosvetové prvenstvo majú tichomorské ostrovné štáty Samoa, Kiribati a Tonga, kde rok 2017 začal už v sobotu o 11:00 SEČ. O hodinu neskôr sa dočkali Nový Zéland a Fidži. V sobotu o 16:00 SEČ potom nový rok dorazil do Tokia. Ohňostroju, na ktorý do centra japonskej metropoly prišli tisíce ľudí, predchádzal obrad v známej miestnej svätyni Meidži, pri ktorom sa kňazi modlili za šťastný rok 2017.

V Číne sa oficiálne novoročné oslavy nekonali. Podľa čínskeho kalendára nový rok začína až 28. januára, kedy rok v znamení opice vystrieda rok v znamení kohúta.

Celosvetovo silvestrovské oslavy skončia dnes o 12:00 SEČ na súostroví Americká Samoa. Najdlhšie si však na 1. január počkajú Bakerov ostrov a Howlandov ostrov; nad touto dvojicou neobývaných tichomorských atolov pod správou USA nastane silvestrovská polnoc ešte o hodinu neskôr.

Nástup nového letopočtu tak po celej planéte kvôli časovým posunom zaberie viac než ako 24 hodín.

01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 03 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý 04 - Modified: 2024-02-24 12:37:00 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ide aj o našu bezpečnosť, tvrdí Korčok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:48