praha letiskoReuters
StoryEditor

Poliak, ktorý sa v lietadle vyhrážal bombou, je nepríčetný. Skončil na psychiatrii

01.01.2017, 13:24
Autor:
ČTKČTK
Lietadlo po vyhrážke núdzovo pristálo na pražskom ruzyňskom letisku.

Poľský cestujúci, ktorého bol v piatok po vyhrážke bombou v lietadle letiacom do Varšavy zadržali v Česku, je podľa znalca nepríčetný. V nedeľu to povedala hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Česká polícia už skôr vylúčila teroristický motív činu, zadržaný tvrdil, že vyslyšal Boha. Muž je teraz v psychiatrickej liečebni a po ďalšom skúmaní jeho stavu rozhodnú, či bude zastavené trestné stíhanie.

​Lietadlo Boeing 737-800 poľských aerolínií Enter Air so 160 pasažiermi na palube núdzovo pristálo v Prahe v piatok približne o 20:50. Pri lete zo Španielska do Poľska totiž šesťdesiatosemročný muž tvrdil, že je v lietadle bomba, ktorá vybuchne, ak stroj pristane vo Varšave. Po pristátí muža zadržala zásahová jednotka cudzineckej polície. Podľa Rendlovej síce muž s policajtmi nespolupracoval, ale nesprával sa agresívne.

V sobotu sa muž podrobil znaleckému psychiatrickú vyšetreniu. "Znalec vyhodnotil, že je táto osoba nepríčetná," uviedla hovorkyňa cudzineckej polície. Poliaka umiestnili do psychiatrickej liečebne v Česku, kde bude ďalej skúmaný jeho duševný stav.

Muž je podozrivý zo šírenia poplašnej správy a ohrozenia lietadla. Trestné konanie je ale podľa Rendlová závislé na výsledku konečného znaleckého skúmania v liečebni. "Ak bude potom vyhodnotené, že v čase spáchania skutku nebol trestne zodpovedný v súvislosti so svojim psychickým stavom, tak možno očakávať, že bude stíhanie zastavené," doplnila.

Celá vec bude podľa nej pravdepodobne odovzdaná do Poľska. "Je to poľský občan a stalo sa to na palube poľského lietadla," povedala.

Zadržaný muž v sobotu podal polícii vysvetlenie. "To podanie vysvetlenia ale v zásade samo o sebe vôbec k ničomu neviedlo," dodala hovorkyňa. Poliak podľa skorších informácií polície obhajoval svoje konanie tým, že načúval Bohu. Manželka zadržaného, ​​ktorá s ním tiež bola v lietadle, povedala polícii, že jej muž už niekoľko dní predtým a aj v minulosti nebol psychicky v poriadku.

Pri incidente nebol nikto zranený ani nevznikli škody na majetku. Pyrotechnici počas prehliadky stroja ani cestujúcich žiadnu výbušninu nenašli. Ostatní cestujúci sa v sobotu ráno vrátili do Varšavy.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:35