trump penceReuters
StoryEditor

Pretlačenie kontroverzných nominantov či zrušenie Obamacare. Trumpa na úvod čakajú rušné týždne

02.01.2017, 18:35
Autor:
ČTKČTK
Kongres Spojených štátov, ktorého funkčné obdobie v novom zložení začne v utorok, má pred sebou niekoľko hektických týždňov.

Hneď v piatok senátori a poslanci spoločne oficiálne potvrdia Donalda Trumpa vo funkcii amerického prezidenta a od 20. januára, kedy Trump zloží prísahu, senátorov čaká séria schvaľovaní ministrov, poradcov a ďalších vysokých vládnych činiteľov.

Zákonodarcovia budú tiež rokovať najmä o hackerskom škandále, z ktorého Washington obviňuje Moskvu, alebo o zdravotnej reforme odchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu, ktorú republikáni, ktorých je v oboch komorách Kongresu väčšina, chcú zrušiť.

Trump aj jeho viceprezident Mike Pence opakovane vyhlasujú, že prvých sto dní administratívy nového prezidenta nebude v znamení rozhliadania sa, ale práve naopak. Pence v tejto súvislosti zákonodarcov žartom vyzval, aby sa po prevzatí moci Trumpom pripútali.

"Povedal som svojim bývalým kolegom, aby sa pripútali, prázdniny sa skončili," vyhlásil v decembri Pence, dosluhujúci guvernér štátu Indiana a niekdajší člen Snemovne reprezentantov USA. "Chystáme sa dať do pohybu agendu, ktorá sa týka obnovy armády, oživenia hospodárstva a tiež toho, aby sa Amerika opäť stala veľkou," dodal.

Obamacare: tŕň v oku republikánov

Vodca senátnej republikánskej väčšiny Mitch McConnell v decembri vyhlásil, že s prvým hlasovaním Kongresu začne odvolávanie Obamacare - Obamovej zdravotnej reformy. Zatiaľ čo jej obhajcovia tvrdia, že zaistila dostupnú zdravotnú starostlivosť miliónom doteraz nepoistených Američanov, podľa kritikov zdražela poistky a pokrivila trh a je príliš nákladná.

Zdá sa, že Obama sa nechce rušeniu reformy, ktorá je jeho hlavným vnútropolitickým odkazom, len nečinne prizerať. V stredu má na programe schôdzku s demokratickými senátormi a poslancami, s ktorými chce podľa kongresových zdrojov prerokovať stratégiu obrany Obamacare.

Republikáni, ako pripomína televízia CNN, majú síce v oboch komorách Kongresu väčšinu, ale to im k jednoduchému odvolaniu reformy nepostačí. Je isté, že demokrati by sa v takom prípade uchýlili k obštrukciám, na ktorých prekonanie republikáni v Senáte potrebujú najmenej 60 hlasov, ktoré nemajú.

Republikánskou stratégiou preto budú takzvané rozpočtové harmonizácie, v rámci ktorých môžu jednoduchou väčšinou hlasov obmedziť čerpanie prostriedkov pre reformu z federálneho rozpočtu. Spomínané rozpočtové opatrenia je navyše možné rýchlo presadiť v priebehu týždňov, zatiaľ čo len príprava odvolania celej reformy a s ňou súvisiacich zákonov si vyžiada mesiace.

Kontroverzné nominácie a postoj k Rusku

Po Trumpovej prísahe začne Senát hlasovať o ministroch a ďalších činiteľoch, ktorých si budúci prezident už vybral. Na hladkom priebehu schvaľovacieho procesu dlhodobo pracuje McConnell, ktorého ženu Elaine Chaovú si Trump praje na čele ministerstva dopravy.

Demokrati v Senáte nemajú dostatok hlasov, aby výber ministrov mohli zablokovať, ale chystajú sa proces prinajmenšom skomplikovať. Priestor majú v senátnych výboroch, kde podľa CNN budú chcieť poukázať na rozdielny prístup republikánov k otázkam zahraničnej politiky, životného prostredia či zdravotníctva.

Schvaľovanie jednotlivých ministerských nominácií obyčajne trvá deň, prípadne dva. Demokratickí senátori s využitím rokovacieho poriadku ale môžu celý proces pretiahnuť trebárs aj na týždeň, hoci prieťahy budú mať skôr symbolický význam.

Republikáni nepochybujú, že Trumpov tím pohodlne presadia. Niekoľko členov Republikánskej strany ale vyslovilo pochybnosti o nominácii šéfa ropnej spoločnosti ExxonMobil Rexa Tillersona na post ministra zahraničia.

Dôvodom sú jeho väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina a tiež nejasnosti, ako sa vysporiada s nespočetnými diplomatickými problémami, ktoré postavili USA a Rusko proti sebe. Príkladom je situácia v Sýrii alebo na Ukrajine, prístup k Iránu či vyššie spomínané počítačové útoky, za ktorými podľa Obamu stojí Moskva a jej snaha ovplyvniť minuloročné americké prezidentské voľby.

Práve hackerský škandál a prístup k Rusku stavia republikánov a budúceho republikánskeho prezidenta Trumpa názorovo proti sebe. Trump totiž zastáva postoj, že je potrebné vzťahy s Moskvou posunúť dopredu a že ruské zapojenie do kyberútokov nie je dokázané, naopak najvplyvnejší republikáni v Kongrese verejne podporili nové Obamove sankcie proti Rusku, aj keď administratívu kritizovali za dlhé otáľania.

01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:57