StoryEditor

Islamský štát s istotou zanikne. Jeho ideológia ho však prežije

02.01.2017, 23:00
Za posledný rok prišla teroristická skupina o väčšinu teritória. V tomto roku ich má čakať zánik.

Pred pár rokmi o ich existencii okrem Blízkeho východu takmer nikto nevedel. Hnutie Islamský štát bolo spočiatku považované len za ďalšiu z mnohých teroristických skupín v neprehľadnom regióne.

ISIS však rapídne rástol. Pomohla im najmä chaotická situácia v Sýrii, kde pod vládou Baššara Asada zúrila občianska vojna, ale aj zmätok v mnohých regiónoch Iraku. Práve tieto krajiny sa tak stali domovom teroristickej skupiny, ktorá sa pre svoje masové popravy vojakov, novinárov, ale aj bežných civilov a dokonca detí stala neslávne známou. Rok 2016 mal však pre Islamský štát trpkejšiu príchuť než iné roky, prišli o veľké časti územia a v roku 2017 by ich tak mohol čakať postupný zánik.

Aleppo a Mosul
Koncom roka sa v Sýrii a Iraku uskutočnili azda najrozsiahlejšie bojové operácie proti Islamskému štátu. Do vojny proti terorizmu sa zapojili armády v oboch krajinách, no na partizánsky štýl boja a ťažké straty nebol nikto pripravený. Vznikla dokonca aj západná koalícia, ktorá mala s Islamským štátom bojovať zo vzduchu. Skúšali to Spojené štáty aj Rusko a koniec roka 2016 postavil do pozoru armády oboch krajín. „Lídri vycítili, že hrozbu terorizmu nemožno ďalej podceňovať a nevšímať si ju. Pochopili, že je nutné zlikvidovať ju aj za cenu početných strát na životoch,“ tvrdí Haitham Numan, islamológ z výskumného centra Asharq so sídlom v Bagdade.

Začiatkom novembra sa rozbehlo viacero vojenských operácií voči Islamskému štátu. Sýrske vojská postupne obkľúčili historické mesto Aleppo, ktoré sa stalo baštou islamistov. Tesne pred Vianocami vyvinuli jednotky ohromné úsilie, aby dokázali evakuovať čo najviac obyvateľov mesta. „Neexistovala tam už ani len jedna nemocnica, a riadny lekársky personál, ktorý by dokázal ošetrovať ranených vojakov a civilov,“ tvrdí Rami Abdul Rahman, šéf Sýrskej organizácie za ľudské práva. Podobná bola situácia v irackom Mosule. Ten sa pokúšali oslobodiť nielen iracké vojská, ale aj spriaznené milície, kurdské polovojenské skupiny, ako aj dobrovoľníci spomedzi civilov. „Len spoločnými silami môžu teroristov poraziť. Zatiaľ sa im to darí, stihli oslobodiť niekoľko desiatok osád a aj teraz pokračujú v bojoch o samotné mesto,“ tvrdí Numan.

Koniec na dohľad?
Islamský štát v uplynulom roku zakopol o silného protivníka. Zatiaľ čo ešte pred dvomi rokmi ovládal územie vo veľkosti Veľkej Británie, dnes to už nie je ani pätina. Na ústupe za sebou islamisti zanechali masové hroby, nástražné výbušné systémy a hromadu zničených kultúrnych pamiatok nielen v Mosule či Aleppe, ale tiež v Palmýre či Nimrúde, teda v mestách, ktoré boli pod ochranou svetového dedičstva Unesco. „Islamistov táto nenávisť ku kultúre, jej pamiatkam a náboženstvu dokonale vystihuje,“ dodáva Numan. Podľa neho však hrozba Islamského štátu dlho nepotrvá. Je však možné, že skôr či neskôr si svojich priaznivcov nájde inde, napríklad na Arabskom polostrove či v severnej Afrike.

Oslabenie Islamského štátu, ktoré zapríčinili najmä vojenské nálety Spojených štátov, bude podľa bezpečnostného analytika Firasa Abiho Aliho znamenať, že militantná skupina najbližších dvanásť mesiacov neprežije. „Letecké útoky zohrávajú veľmi dôležitú rolu, spolu s pozemným útokom tvoria spojenie, ktoré hnutie nezvládne,“ uviedol a zároveň dodal, že významnú rolu v boji o okupované územia hrajú i kurdské sily, ktoré napríklad v roku 2015 mesiace bojovali o oslobodenie mesta Kobani. Napriek tomu, že vojensky ISIS stráca, hnutie dáva jasne najavo, že hoci stratí územia, jeho ideológia prežije aj naďalej.

Kto proti Islamskému štátu bojuje?
Spojené štáty americké, Austrália, Kanada, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Turecko, Holandsko, Jordánsko, Maroko, Veľká Británia, Rusko, Bahrajn, Spojené arabské emiráty

ISIS v číslach
200-tisíc bojovníkov malo hnutie v roku 2014
35-tisíc ich odhadom má v súčasnosti
10-tisíc bojovníkov je v Líbyi a rovnaký počet prívržencov v Nigérii
3-tisíc bojovníkov má hnutie k dispozícií v Afganistane
600 bojový vozidiel podľa odhadov ISIS vlastní

V Turecku útočil „hrdinský vojak“
Islamský štát sa prihlásil aj k útoku na nočný klub v Istanbule, pri ktorom ozbrojený muž počas osláv príchodu nového roka zastrelil 39 ľudí. Podľa vyhlásenia zverejneného na internete bol vykonávateľom útoku „hrdinský vojak“ IS. Turecké denníky Hürriyet a Karar už predtým uviedli s odvolaním sa na nemenované zdroje, že vyšetrovatelia podozrievajú zo streľby v istanbulskom klube Reina práve IS. Zatiaľ unikajúceho ozbrojenca identifikovali noviny ako osobu pochádzajúcu zo strednej Ázie, pravdepodobne z Uzbekistanu alebo Kirgizska. Nie je pritom vylúčené, že ide o člena tej istej bunky IS, ktorá stojí za teroristickým útokom na istanbulskom Atatürkovom letisku z júna 2016. Páchateľ útoku z noci na nedeľu najskôr zabil policajta a ďalšieho muža pred istanbulským nočným klubom Reina, načo začal strieľať na ľudí zabávajúcich sa vnútri. Celkovo pritom vypálil najmenej 180 projektilov. Takmer dve tretiny obetí na životoch tvoria cudzinci, pochádzajúci z krajín Blízkeho východu. Islamský štát je podľa BBC spájaný s najmenej dvoma útokmi, ktoré otriasli Tureckom počas uplynulého roka. Turecko vojensky zasahuje proti militantom IS v susednej Sýrii.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:42