StoryEditor

Izrael rozdeľuje veľká dilema: Čo s vojakom, ktorý ranou do hlavy dorazil zraneného teroristu?

05.01.2017, 12:28
Autor:
chochoČTKČTK
Prípad vyvolal v Izraeli veľké vášne, polícia dnes zadržala dve osoby vyzývajúce na napadnutie sudcov.

Izraelský vojak Elor Azaria je podľa stredajšieho verdiktu vojenského súdu vinný zabitím zraneného Palestínčana, ktorého v marci strelil do hlavy. Tento prípad vyvoláva v krajine vášne a je veľkou dilemou pre izraelskú spoločnosť. Ukázalo sa to už počas procesu, keď sa pred budovou, kde sa proces odohrával, zhromaždili stovky Azariových zástancov i odporcov. Polícia dnes zatkla dvoch mužov, ktorí vyzývali na napadnutie sudcov.

Oznámenie výšky trestu sa očakáva až za niekoľko týždňov. Vzhľadom k tomu, o ako sledovaný prípad v Izraeli ide, bude sa krajina teraz zrejme vysporadúvať s búrlivou debatou na tému, či si vojak zaslúži milosť, poznamenala agentúra AP.

Prieskumy ukazujú podporu Azariovi

Rokovanie o vine prebiehalo v telavivskej vojenskej základni Kirjat a konalo sa za zvýšených bezpečnostných opatrení. Verdikt o vine potom vyniesol trojčlenný senát. Proces trval takmer osem mesiacov a Azaria po celú dobu obvinenia odmietal. Jeho čin bol však zaznamenaný na videu.

Azaria si najprv zložil helmu, podal ju kolegovi, pristúpil k ležiacemu Palestínčanovi Abdal Fattáhovi Šarífovi a vpálil mu strelu do hlavy. Podľa obvinenia konal v rozpore s predpismi, pretože muž už nepredstavoval nebezpečenstvo pre vojakov, civilistov ani Azariu. Pitva preukázala, že Palestínčana zabila Azariova strela. "Azaria strieľal bezdôvodne," povedala predsedníčka súdu Maja Hellerová. "Nebolo možné prijať jeho argumenty. Motívom jeho streľby bolo to, že cítil, že terorista si zaslúži zomrieť," dodala.

Pred budovu, kde sa proces odohrával, prišlo niekoľko stoviek Azariových zástancov i odporcov. Ľudia zablokovali križovatku a stretli sa s políciou aj s novinármi. Podľa stredajšieho prieskumu verejnej mienky pre Channel 2 News je za omilostenie Azariu 67 percent Izraelčanov a 19 percent je proti.

Izraelský denník The Jerusalem Post sa v ankete na svojom webe pýtal čitateľov, čo si o prípade myslia. Z 2350 hlasujúcich si 61 percent ľudí myslí, že by Azaria mal byť omilostený. 34 percent sa vyjadrilo, že nie a 5 percent si nevytvorilo názor.

Že je prípad skutočne v Izraeli rozbuškou, dokazuje aj výzva dvoch osôb na napadnutie sudcov, ktorí Azariu uznali vinným. Dnes ich preto policajti zatkli, o čom informovala agentúra Reuters.

V ankete sa môžete vyjadriť, aký je váš názor na omilostenie Azariu:

ANKETAMal by byť Elor Azaria omilostený? Áno 478 (46%) Nie 535 (52%) Neviem 18 (2%) Hlasovalo 1031 ľudí, aj vy

Motívom bola odplata, tvrdí prokuratúra

Proces s Azariom začal vlani v máji. Podľa svedectva o incidente, ktorý sa stal 24. marca v Hebrone, Azaria prišiel na miesto až niekoľko minút po útoku dvoch Palestínčanov na izraelských vojakov. Jeden z útočníkov už bol mŕtvy, druhý ležal zranený na zemi.

Azaria, ktorý má teraz 20 rokov, tvrdil, že konal v sebaobrane. Obhajcovia potom uvádzali, že si ich klient myslel, že streľba je jediný spôsob, ako zachrániť život sebe a ostatným vojakom. Prokurátor ale pri procese nechal niekoľkokrát prehrať video, z ktorého je zrejmé, že sa Azaria k Palestínčanovi blížil pomaly a s rozmyslom, bez akejkoľvek známky strachu alebo prejavu ohrozenia. Podľa prokuratúry bola jeho motívom odplata.

Reuters

​Podporovatelia Azariu v strete s políciou pred budovou súdu počas procesu.

Azaria, ktorý je armádny medik, bol ihneď po incidente zadržaný. Neskôr sa ukázalo, že niekto na mieste začal volať, že Palestínčan má možno pod bundou vestu s výbušninami, čo vyvolalo Azariovu obrannú reakciu. Predstavitelia obrany správanie vojaka skritizovali. Premiér Benjamin Netanjahu Azariovo správanie odsúdil, ale nepoužil výraz vrah.

Minister obrany Avigdor Lieberman povedal, že verdikt považuje za prísny. "Žiadam všetkých, aby súdne rozhodnutie rešpektovali a preukázali zdržanlivosť. Dôležité je, aby sektor obrany pomohol rodine aj tomu vojakovi," povedal. Vojenský prokurátor Nadav Wiessman povedal: "Sudcovia rozhodli, že to bolo zbytočné zabitie. Nie je to pre nás šťastný deň. Boli by sme radšej, keby sa to nestalo, ale stalo sa a bol to vážny prečin."

Hovorca rodiny vyhlásil, že súd nevzal do úvahy, že sa incident stal na mieste útoku. "Mám pocit, že súd vrazil ten nôž, čo ležal tam na zemi, do chrbta všetkým vojakom," povedal. Zo súdnej siene, kam smela len rodina, bola vykázaná žena, ktorá rozsudok označila za "hanbu". "To je koniec izraelskej armády!" volala. Ďalšia žena potom vyrazila von s krikom "odporní ľavičiari!" Azaria sám nedal najavo žiadne emócie.

Šarífov otec je s rozsudkom spokojný. "Cítim sa dobre, je to spravodlivé. Bol som vyčerpaný, vyfajčil som dva balíčky cigariet, keď som sa na to pozeral," povedal Jusrí Šaríf, ktorý sledoval pojednávanie v televízii.

Obhajoba sa plánuje odvolať

Za zabitie Azariovi hrozí až dvadsaťročné väzenie, avšak taký vysoký trest sa neočakáva. K vojenskému odvolaciemu súdu sa môže obhajoba odvolať ako proti obvineniu, tak proti rozsudku o vine. Podľa izraelských médií je tiež možné, že minister obrany a vojenský prokurátor požiadajú prezidenta Reuvena Rivlina, aby vojakovi udelil milosť.

Oficiálnu žiadosť o omilostenie podal minister kultúry Miri Regev z vládnej strany Likud. Jeho kolega minister pre vzdelanie Naftali Bennett povedal, že by Azaria mal byť omilostený okamžite, pretože je podľa neho celý proces od začiatku "kontaminovaný".

Azariovu šanca na omilostenie v stredu večer o niečo zdvihol premiér Benjamin Netanjahu, ktorý ho podporil v krátkom vyhlásení. "Máme jednu armádu, ktorá je základom našej existencie. Vojaci našej armády sú naši synovia a dcéry a potrebujú zostať mimo takéto hádky," povedal.

Minister obrany Avigdor Lieberman je tiež pre udelenie milosti. Vojenský zákon tiež umožňuje zmierniť trest osobe odsúdenej vojenským tribunálom na žiadosť náčelníka generálneho štábu armády.

Naposledy bol zo zabitia usvedčený člen beduínskeho prieskumného pluku Tajsir Hajb. Vojenský súd Hajba posla do väzenia na osem rokov za to, že v roku 2003 postrelil pri demonštrácii v Rafahu Toma Hurndalla. Brit sa snažil vyviesť z paľby palestínske deti a po deviatich mesiacoch svojim zraneniam podľahol. V roku 2004 bol Hajb odsúdený na osem rokov väzenia, z ktorých si po zmiernení odpykal 6,5 roka.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:32