Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin nariadil sťahovanie zo Sýrie, odpláva aj Admirál Kuznecov

06.01.2017, 10:07
Autor:
ertert
Moskva je spojencom režimu Bašára Asada. Ako prvá sa do Ruska vráti známa lietadlová loď.

Rusko začalo sťahovať časť svojich vojakov zo Sýrie, oznámila agentúra Interfax.

Prezident Vladimir Putin ohlásil plánované zníženie síl v Sýrii už v decembri minulého roka.

Spojenec režimu Asada

Moskva je spojencom režimu Bašára Asada. Ako prvá sa do Ruska vráti lietadlová loď Admirál Kuznecov.

"Podľa pokynov najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimira Putina ministerstvo obrany začalo so sťahovaním ozbrojených zložiek zo Sýrie," uviedol náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Dodal, že ako prvá sa domov vráti námornej flotila vedená lietadlovou loďou. Toto plavidlo sa do bojov v Sýrii prvýkrát zapojilo v polovici novembra minulého roka. Išlo o jeho prvé ostré nasadenie v histórii.

Putin oznámil zníženie počtu ruskej armádnej techniky na sýrskych bojiskách v decembri. Išlo o jednu z podmienok dohodnutého pokoja zbraní medzi vládnymi jednotkami a povstalcami.

Ukončili boje v Aleppe

Koľko presne mužov či zbraní má byť z boja stiahnutých, Putin nespresnil. Povedal tiež, že Rusko bude pokračovať "v boji s medzinárodným terorizmom v Sýrii" a v podpore sýrskej armády.

Rusko sa do sýrskej občianskej vojny zapojilo 30. septembra 2015.

Je hlavným spojencom Assada. Aj vďaka podpore ruských síl sa podarilo na sklonku minulého roka ukončiť boje v Aleppe, ktorého východnú časť ovládali povstalci.

Po utichnutí bojov pri Aleppe začal platiť v Sýrii pokoj zbraní. Prímerie pomohli dojednať Rusko, Turecko a Irán.

Má pripraviť podmienky pre politické rokovania, ktoré sa majú uskutočniť v januári kazašskej Astane. Ankare a Moskve, ktoré sú hlavnými garantmi súčasného pokoja zbraní a tiež sa zaviazali, že budú pracovať na tom, aby mohli humanitárne organizácie získať prístup do všetkých oblastí Sýrie, kde je potrebné rozdeliť pomoc.

01 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 04 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 05 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:20