Leták LidluLidl
StoryEditor

Model z letáku Lidla, ktorý sa stal terčom rasistických útokov: Také reakcie mi naháňajú strach

06.01.2017, 23:00
Autor:
brzbrz

Volá sa Alpha Dia, má 24 rokov a žije v Hamburgu. V Česku sa mu v posledných dňoch dostalo pozornosti kvôli komentárom na facebookovej stránke reťazca Lidl.

Dia je totiž černošským modelom, ktorého zobrazenie v letáku rozzúrilo rasistov. O nepochopiteľnom pozdvihnutí kvôli zaradeniu černošského modela do letáku vo veľkom informovali aj nemecké médiá.

​"Naháňa mi to strach"

Denník F.A.Z. preto Alpha Dia vyhľadal a urobil s ním rozhovor. Toho podľa jeho vlastných slov reakcie na jeho fotografiu šokovali.

"Stretávam sa s modelmi z celého sveta, tiež z Česka. Praha je medzinárodne orientované mesto. Ak sa napriek tomu tak veľa Čechov obáva "vyhladenia bielej rasy", tak to asi budú podobne vnímať aj niektorí Nemci a ľudia v ďalších krajinách. To mi naháňa strach," reagoval Dia.

Verbálne útoky na Lidl kvôli jeho zobrazeniu v letáku určenému pre český trh sa začali objavovať v stredu. Jeden z prvých útokov na Lidl smeroval Vítězslav Novák, hlásiaci sa k strane SPD Tomia Okamuru (podľa webu SPD je jej pražským šéfom).

"Od letáku v Českej republike čakám typických českých modelov a nie multikultúrny dovoz," napísal. Množstvo ďalších bolo v podobnom duchu.

Lidl si však za zobrazením černocha stojí a čoskoro sa na jeho facebookovej stránke začalo objavovať aj množstvo pozitívnych odkazov zákazníkov.

Na vlnu záujmu z Česka reagoval Alpha Dia s humorom. Počas piatku dal na svoj instagramový profil fotku s nápisom "Mám rád Česko" a hashtag "české pivo je lepšie ako nemecké".

Letáky sú určené pre mnoho krajín

Dia pripomenul, že letáky pre Lidl sa robia v Nemecku s modelmi z mnohých krajín a pre mnohé krajiny sú tiež určené. Aby sa teda pre tuzemský trh vyrábali extra propagačné materiály "s českými modelmi pre Čechov", nedáva zmysel.

"Spoločnosť (Lidl - pozn. red.) chcela svoj produkt čo možno najlepšie prezentovať, a to aj na černošskom modelovi," vysvetľuje Dia. K nemu samotnému sa dostala iba jediná reakcia a tá bola pozitívna.

Niektoré firmy sa podľa jeho mienky chcú podobným reakciám vyhnúť, a preto preferujú automaticky bielych modelov.

"Čím je človek tmavší, tým ťažšie to tu má," hovorí s tým, že on sám má väčší úspech v Paríži alebo Miláne ako v Nemecku.

Nedokáže však zhodnotiť, či ide o všeobecný problém nemeckej módnej branže alebo len prípad jeho osoby. Dodáva tiež, že sa na svetových mólach objavuje v poslednej dobe dosť černošských modelov.

Alpha Dia však pociťuje rastúce napätie v Európe i osobne mimo svoju profesiu.

"Vo vlaku na človeka v posledných rokoch stále častejšie smerujú nepríjemné pohľady alebo si musí vypočuť hlúpe komentáre," opisuje svoje skúsenosti.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 02 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari 03 - Modified: 2024-02-07 13:15:00 - Feat.: - Title: Škoda odhaľuje vylepšenú Octaviu. Dizajnom nadviaže na kontroverzného predchodcu​ 04 - Modified: 2024-01-19 16:41:18 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Veľký krok Biedronky u nás. Už má vyhliadnutú lokalitu na slovenskú centrálu 05 - Modified: 2024-01-17 13:25:00 - Feat.: - Title: Prvý Seat má už 40 rokov: Oslava priniesla limitovanú edíciu pre najmenší model dneška
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:12