TASR/AP
StoryEditor

Putin prikázal zdiskreditovať Clintonovú, tvrdia tajné služby USA. Neexistuje dôkaz o ovplyvnení volieb, reaguje Trump

07.01.2017, 14:55
Autor:
ČTKČTK
Podľa víťaza volieb boli hlasovacie stroje nedotknuté.

Kampaň, ktorá mala ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v Spojených štátoch, nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

Jej cieľom bolo podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovú.

K tomuto hodnoteniu dospeli americké tajné služby v správe o ruskom zasahovaní do amerických volieb, ktoré odtajnené časti dnes zverejnili.

"Putin sa usiloval pomôcť Trumpovi"

Moskva doteraz obvinenia z ovplyvňovania amerických volieb popierala.

"Vyhodnotili sme, že Putin a ruská vláda dávali jasnú prednosť novozvolenému prezidentovi Trumpovi," píše sa v správe tajných služieb USA.

"Taktiež sme vyhodnotili, že Putin a ruská vláda sa usilovali o to pomôcť zvolenému prezidentovi Trumpovi v jeho šanciach na zvolenie, ak to bude možné, tým, že zdiskreditujú ministerku Clintonovú," píše sa tiež v úvode správy.

Tajné služby zároveň dodávajú, že konkrétne s týmto úsudkom súhlasia všetky tri agentúry - Ústredná spravodajská služba (CIA), Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) i (Národná bezpečnostná agentúra) NSA.

Americké tajné služby v správe ďalej uvádzajú, že množstvo ruských aktivít bolo v poslednej dobe oveľa väčších ako v predchádzajúcej dobe.

"Ruské spravodajské služby podnikli kybernetické operácie proti cieľom spojeným s prezidentskými voľbami v roku 2016. Boli medzi nimi ciele spojené s oboma hlavnými politickými stranami," píše sa v správe.

Hackerské útoky posvätilo ruské vedenie

Tajné služby USA už skôr uviedli, že hackerské útoky, ktoré zasiahli do amerických prezidentských volieb, posvätilo ruské vedenie.

Rusi podľa šéfov tajných služieb tiež šírili falošné informácie na sociálnych sieťach a na internete, aby vyvolali zmätok a pochybnosti, a oslabili tak Západ.

Časť správy o ruskom zasahovaní do amerických volieb bola odtajnená krátko po stretnutí Donalda Trumpa s predstaviteľmi tajných služieb.

Trump po stretnutí uviedol, že žiadne hackerské útoky z Ruska, Číny či odinakiaľ nijako neovplyvnili výsledok prezidentských volieb v Spojených štátoch.

Moskva dôsledne popiera všetky obvinenia, že by sa za pomoci počítačových pirátov a krádežou elektronických dokumentov pokúšala ovplyvniť minuloročné americké prezidentské voľby v prospech súpera demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.

Trump: Nie je dôkaz

Americké tajné služby nemajú podľa zvoleného amerického prezidenta Donlada Trumpa žiadny dôkaz o tom, že by hackerské útoky namierené proti Demokratickej strane mali vplyv na výsledky volieb.

"Tajné služby uviedli veľmi jasne, že nie je absolútne žiadny dôkaz o tom, že by hackerské útoky ovplyvnili výsledky volieb. Hlasovacie stroje neboli dotknuté!" napísal Trump na svojom twitterovom účte.

A dodal, že jediný dôvod, prečo sa stále diskutuje o napadnutí počítačov DNC (vedenie demokratov), ​​je, že porážka demokratov bola tak veľká, že sú vo veľkých rozpakoch.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:05