Reuters
StoryEditor

AP: Spojené štáty v Sýrii rezignovali, vedúcu úlohu prenechali Rusku

07.01.2017, 09:29
Autor:
ČTKČTK
Moskva sa následne sama dosadila do úlohy mierotvorcu.

Spojené štáty skončili po rokoch neúspešných snáh o zastavenie krviprelievania v sýrskej občianskej vojne v úlohe nezúčastneného diváka. Napísala to dnes agentúra AP v súvislosti s blížiacim sa odchodom prezidenta Baracka Obamu z Bieleho domu.

Americký minister zahraničia John Kerry stále čas od času komunikuje s kolegami z Ruska, Turecka a arabských krajín o úsilí o dosiahnutie prímeria a príležitostne vedie konzultácie aj s protivládnou sýrskou opozíciou.

Necelé dva týždne pred nástupom Donalda Trumpa do prezidentskej funkcie ale končiaca vláda už ani netvrdí, že by hrala vedúcu úlohu pri sprostredkovaní mieru, o ktorý neúspešne po celé roky usilovala. Formálne kontakty s Ruskom a ďalšími krajinami v Ženeve, hlavným miestom stretnutí pre diplomatické iniciatívy vedené Američanmi, skončili.

USA vedúcu úlohu postúpili Rusku a v menšej miere Turecku a Iránu. Moskva sa po tom, čo pomohla minulý mesiac sýrskemu vládnucemu režimu vyhnať zvyšných povstalcov z Aleppa, dosadila sama do úlohy mierotvorcu, a presadila bez pomoci Washingtonu nové prímerie.

Americkí diplomati sa ani nesnažia angažovať

Zároveň oznámila, že začína sťahovanie svojich síl z oblasti. Rusko tiež chystá nová mierové rokovania medzi sýrskym režimom a povstalcami v mieste vlastného výberu - namiesto Ženevy, kde už sa neviedli rozhovory skoro rok, sa má vyjednávať koncom tohto mesiaca v kazašskej metropole Astane.

Americkí diplomati sa ani nesnažia angažovať v nových iniciatívach, z ktorých by pre USA mohli vyplynúť trvalejšie záväzky, už preto, že nie je vôbec jasné, ako sa nastupujúca Trumpová vláda k celej problematike postaví. Nepohodlná by tak bola aj úloha obyčajného pozorovateľa na navrhovaných rokovaniach, hoci Turecko odkázalo, že by americká prítomnosť bola prijateľná. Washington sa ale neodhodlal k žiadnej odpovedi.

Obama vyzval pred takmer šiestimi rokmi sýrskeho prezidenta Bašára Asada k odchodu, aby umožnil prechod krajiny k demokracii. Ale Obamova neochota vrhnúť USA do ďalšej blízkovýchodnej vojny znamenala, že Spojené štáty nikdy nemali silu si požadovanú zmenu vynútiť.

Stále okrajovejšia rola USA v konflikte v posledných mesiacoch navyše znamená, že Washington bude mať ešte menej čo hovoriť do budúceho politického usporiadania Sýrie a chrániť tak americké záujmy, medzi ktoré je aj bezpečnosť Izraela a boj proti radikálnemu Islamskému štátu.

Trump bude mať väčší manévrovací priestor

Na druhú stranu Obama odovzdá štafetu Trumpovi bez akéhokoľvek rozsiahleho vojenského alebo diplomatického angažmán v Sýrii. Trump tak bude mať širší manévrovací priestor, ktorý si naopak Obama nemohol dopriať, keď "zdedil" vojny v Iraku a v Afganistane.

Hoci Kerry vo svojej záverečnej reči vyjadroval nádej, že sa USA nevzdajú účasti na riešení sýrskeho konfliktu, AP cituje dvoch amerických činiteľov, podľa ktorých je končiaca vláda vlastne rada, že sa iniciatívy chopili Rusi, Turci a Iránci, aby si sami vyskúšali, ako komplikované vyjednávania o mieri v Sýrii je.

Rusko, ktoré podporuje sýrsku vládu, a Turecko, ktoré je spojencom umiernenej opozície v Sýrii, sprostredkovali aktuálne vratké prímerie, ktoré nadobudlo účinnosť 30. decembra. Prímerie sa väčšinou dodržiava, ale úplne bojové akcie nezastavilo. Vláda aj opozícia sa vzájomne obviňujú z jeho porušovania.

Prímerie nezahŕňa oblasti v Sýrii kontrolované Islamským štátom. USA so svojimi spojencami ďalej pokračujú v útokoch proti jeho pozíciám a Trump so svojimi poradcami už upozornil, že to bude priorita aj pre nastupujúci kabinet.

Pozrite si aj úryvok z rozhovoru s ministrom zahraničia Spojených štátov Kerrym, kde hovorí o Sýrii:

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:17