TASR/AP
StoryEditor

Európu trápi počasie: Lode nesmú cez Bospor, v Poľsku od štvrtka zamrzlo 10 ľudí

07.01.2017, 17:05
Autor:
ertertČTKČTK
Viaceré európske krajiny zasiahlo nepriaznivé počasie, ktoré spôsobuje problémy predovšetkým v doprave.

Turecké úrady v sobotu zastavili kvôli zníženej viditeľnosti spôsobenej hustým snežením lodnú prevádzku Bosporskou úžinou. Počasie trápi aj Rusko. Moskva zažila zatiaľ najmrazivejšiu noc tohtoročnej zimy. Ortuť teplomerov klesla až na mínus 29,8 stupňa Celzia. V Poľsku kvôli mrazom za dva dni zomrelo desať ľudí. V Srbsku sneh odrezal 103 dedín.

Okrem zastavenia lodnej prevádzky v Bospore ovplyvnilo nepriaznivé počasie v Turecku aj leteckú a všeobecne námornú dopravu. Niekoľko leteckých spoločností zrušilo desiatky letov z oboch medzinárodných letísk pri Istanbule. Zrušené od piatku sú aj mnohé trajekty.

Sneženie vyvolalo svoju nezvyčajnou intenzitou kalamitu v pozemnej doprave. Najmenej 11 nákladných vozidiel havarovalo na najrušnejšej diaľnici vedúcej z Istanbulu na východ krajiny. V dôsledku toho na cestách vznikli dopravné zápchy.

Mrazivé Vianoce v Rusku

To obyvatelia Ruska majú okrem sneženia tiež ďalšie starosti. Celú krajinu trápia kruté mrazy. Moskvu sužujú veľmi nízke teploty pod mínus dvadsať stupňov už niekoľko dní.

Moskovský úrad ministerstva pre mimoriadne situácie v sobotu podľa agentúry Regnum informoval, že v piatok museli lekári poskytnúť pomoc 62 ľuďom. Omrzliny končatín utrpelo 48 ľudí vrátane piatich detí. Je medzi nimi aj päťmesačné nemluvňa, ktoré má omrzliny tváre.

Hospitalizovaných bolo kvôli prechladnutiu osem Rusov a ďalších šesť sa zranilo pri páde.

Podľa Hydrometeorologického centra išlo zároveň o najstudenšiu noc v tomto storočí v Moskve počas pravoslávnych vianočných sviatkov z 6. na 7. januára. Dvadsaťstupňové mrazy v tomto termíne ruské hlavné mesto zažilo v 21. storočí zatiaľ trikrát - v rokoch 2002, 2003 a 2015.

Absolútny mrazivý rekord pripadajúci v Moskve na 7. januára však nepadol. Najstudenšia od začiatku meteorologických meraní bola vianočná noc v roku 1891, keď mráz dosiahol 34,8 stupňa Celzia pod nulou, poznamenal TASS.

Najchladnejšia noc zimy v Nemecku

Najchladnejšiu noc doterajšej zimy zaznamenalo tiež Nemecko. V hornobavorskom meste Reit im Winkl a hornofalckom Schorndorfe v južnej časti krajiny teplota klesla v noci na sobotu až na mínus 26 stupňov Celzia, informuje agentúra DPA.

Aj ďalšie miesta v spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko hlásia teploty pod mínus 20 stupňov. V Hamburgu sa desiatky chodcov zranili pri páde na poľadovici a museli byť prevezení do nemocnice. Miestni hasiči podľa DPA vyrážali v priebehu dvoch hodín k 50 prípadom.

V nadchádzajúcich dňoch by sa podľa predpovedí meteorológov malo otepliť a začne padať sneh. Až 35 centimetrov nového snehu pribudne v Alpách, 15 centimetrov nasneží v nižších polohách.

Problémy s elektrinou na Ukrajine

Trvajúci mráz, sneženie a fujavice pôsobia značné problémy v doprave a energetickom systéme Ukrajiny. Od piatku prišlo o dodávky elektrického prúdu 71 miest a obcí v siedmich z 24 administratívnych oblastí krajiny.

Najviac postihnutá je Odeská oblasť, kde pracovníci energetických závodov musia obnoviť dodávky elektriny do 35 miest a obcí. Vo Ľvovskej oblasti je bez prúdu 14 miest a v Chersonskej desať.

V Odeskej oblasti majú tiež značné problémy v doprave. Husté sneženie vytvorilo na mnohých komunikáciách záveje a vznikli zápchy, v ktorých uviazlo šesť desiatok vozidiel.

Podobná situácia panuje podľa denníka Ukrajinská pravda aj v Chersonskej oblasti, kde záchranári v uplynulých 24 hodinách vyslobodili zo závejov 21 vozidiel, v ktorých sa nachádzalo 49 ľudí. Najčastejšie zasahovali na trase medzi mestami Cherson a Mykolajiv, ktoré je správnym centrom susednej Mykolajivskej oblasti.

Mráz zabíjal v Poľsku

Desať ľudských životov si v posledných dvoch dňoch vyžiadalo v Poľsku mrazivé počasie, ktoré v niektorých oblastiach zrazilo ortuť teplomerov pod mínus 20 stupňov Celzia. Podľa médií to dnes oznámilo Vládne bezpečnostné centrum.

Podľa údajov centra, ktoré citoval denník Gazeta Wyborcza, len v piatok zomrelo na podchladenie sedem ľudí a jedna obeť sa otrávila oxidom uhoľnatým. Od 1. novembra tak nízke teploty už v Poľsku zabili 53 ľudí, pričom 24 sa udusilo dymom.

Bezpečnostné centrum varovalo, že tragická bilancia sa môže počas víkendu ešte zvýšiť. Podľa meteorológov by mráz mal zostať pod mínus 20 stupňov Celzia.

V Srbsku je odrezaných 103 dedín

Veľké problémy spôsobuje mráz a hlavne snehové prívaly v Srbsku. Stav mimoriadnej situácie vyhlásili úrady okresu Sjenica na juhu krajiny, kde nepretržité sneženie počas dvoch dní odrezalo od okolitého sveta 103 dedín, informovala dnes televízia B92.

Predseda okresných úradov Mikailo Kaličanin novinárom okrem toho povedal, že tri obce v oblasti nemajú už dva dni dodávky elektrického prúdu. Ďalšie tri dediny sú už štvrtý deň bez vody a obyvatelia musia vodu pre napojenie dobytka získavať zo snehu.

Výdatné sneženie spôsobilo dopravné problémy na cestách v mnohých oblastiach, najmä na juhu Srbska. Týka sa to predovšetkým okolia miest Dimitrovgrad, Niš, Leskovac, Kuršumlija a Vranje, kde silný vietor vytvára záveje a zhoršuje viditeľnosť.

Uzavreté muselo byť dokonca letisko na Sicílii

V Taliansku zahynulo v dôsledku nízkych teplôt, ktoré krajinu sužujú od piatku, už sedem osôb. Medzi obeťami, z ktorých päť sú bezdomovci, figurujú aj dvaja Poliaci, píše agentúra AFP.

V krajine sa teplomery miestami prepadli až na mínus desať stupňov Celzia, sneh hojne padal v strednom Taliansku. Uzavreté museli byť letiská v mestách Bari a Brindisi a dokonca na Sicílii. Prerušené sú aj početné železničné spoje.

V nedeľu by mal podľa meteorológov napadnúť ďalšie sneh. Kvôli snehu bol zrušený aj nedeľný zápas talianskej futbalovej ligy medzi Pescarou a Fiorentinou.

01 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 04 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 05 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:46