turecko snehTASR/AP
StoryEditor

V Európe zamrzli desiatky ľudí, sneh ochromil dopravu aj na juhu

09.01.2017, 20:45
Autor:
ČTKČTK
Vlna mrazov a husté sneženie už od víkendu komplikujú život v mnohých európskych krajinách od Poľska po Turecko.

Teplotám klesajúcim až pod mínus 20 stupňov podľahli desiatky ľudí, najviac mŕtvych bolo v Poľsku, kde zamrzlo do 20 osôb. Na juhu Európy ohrozuje chladné počasie životy tisícov utečencov v Grécku. Nebývalé prívaly snehu zasa ochromili dopravu na juhu Talianska a v Turecku. České úrady hlásia za posledné tri dni šesť obetí mrazu.

V Poľsku len počas nedele podľahlo mrazom desať ľudí, čo zvýšilo bilanciu posledných troch dní na dve desiatky. Od 1. novembra počet obetí podchladenia dosiahol už 65. Teploty klesali aj pod mínus dvadsať stupňov, v najbližších dňoch sa však má podľa meteorológov mierne otepliť.

S príchodom mrazov eviduje Poľsko tiež nárast počtu požiarov. Od štvrtka minulého týždňa do dnešného dňa hasiči vyrážali k plameňom vo viac ako 1500 prípadoch, ktoré si vyžiadali 12 mŕtvych. Problém je aj oxid uhoľnatý unikajúci z vykurovacích telies, od štvrtka sa takto otrávili a zomreli traja ľudia a vyše 160 ich skončilo v nemocniciach.

Poľské mesta vrátane Krakova, Vroclavi či Poznane takisto dusil smog a úrady vyzvali vodičov, aby nepoužívali svoje vozidlá a aby dali prednosť mestskej hromadnej doprave. V niektorých mestách sa kvôli tomu nevyberalo cestovné.

Sedem ľudí zamrzlo v Bielorusku, po štyroch mŕtvych hlásia úrady zo Slovenska a Ukrajiny. V Bulharsku podľa aktuálnych údajov od začiatku roka zamrzli traja Bulhari a traja vysídlenci.

V Albánsku si zima od soboty vyžiadala štyri ľudské životy, jednou z obetí je postarší muž, ktorý zahynul po páde zo strechy, kde odstraňoval ľad. Kosovo dnes ohlásilo jedného mŕtveho v súvislosti so zimným počasím.

Silné mrazy a sneženie sa podpísali aj na chaotickej situácii v Grécku a v Taliansku, kde padal sneh aj na veľmi neobvyklých miestach ako je Kréta či južná časť Apeninského polostrova. V strednom a južnom Taliansku boli uzavreté niektoré cesty a železničná a letecká doprava naberala veľké oneskorenie. V dôsledku zimného počasia zomrelo v krajine cez víkend osem ľudí.

Na gréckych ostrovoch teploty prekonávali zimné rekordy a klesali až pod mínus 15 stupňov. Humanitárne organizácie upozorňujú, že mrazy ohrozujú životy utečencov bývajúcich na egejských ostrovoch v stanoch.

Husté sneženie už niekoľko dní paralyzuje život v Turecku, kde dnes aerolinky Turkish Airlines zrušili do 280 domácich a medzinárodných letov z oboch letísk v Istanbule. Zastavená bola už tretí deň v rade námorná doprava v Bosporskom prielive. Chaotická situácia panuje aj na cestách vrátane tých istanbulských, ktoré zasypala nevídaná až meter vysoká vrstva snehu.

Sneh trápi tiež Rumunsko. Bukurešť oznámila, že s jeho odpratávaním budú pomáhať v rámci dobrovoľníckej služby aj väzni z dvoch metropolitných väzení. Kvôli zasneženým a zmrznutým cestám zomreli cez víkend štyria ľudia vo Francúzsku, ďalších 20 utrpelo zranenia.

01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 05 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:18