Reuters
StoryEditor

Ukrajinská armáda mocnie. Jej zbrojársky priemysel ide naplno, dostal sa do svetovej desiatky

10.01.2017, 15:49
Ukrajina sa v zozname najväčších svetových exportérov zbraní vrátila na deviate miesto.

Zbrojársky priemysel na Ukrajine sa veľmi rýchlo spamätal z krízy po okupácii Krymu a vojne na východe krajiny. Ukrajina je v desiatke najväčších exportérov zbraní na svete. Okrem mohutných dodávok pre vlastnú armádu zvláda vyvážať zbrane tiež do Thajska, Alžírska, alebo Číny.

Nedodávejte Kyjevu zbrane, ale investujte do ukrajinského zbrojárskeho priemyslu, radili v roku 2014 západným štátom ekonomickí experti, ktorí sa len trochu vyznali v situácii Ukrajiny.

Kyjev sa totiž po roku 2000 zaradil medzi najväčších exportérov zbraní na svete a jeho zbrojársky priemysel zamestnával 120 tisíc ľudí. V roku 2012, kedy export dosiahol rekordné výsledky, vyviezla Ukrajina zbrane za 1,34 miliardy dolárov.

Veľká časť zbraní, ktoré mali konštrukčné korene v čase Sovietskeho zväzu, však bola vyrábaná v spolupráci s ruskými zbrojovkami. Po ruskej okupácii Krymu a vojenskom angažmán Moskvy na východnej Ukrajine musela byť táto kooperácia logicky prerušená, hoci aj teraz sa objavujú správy o vzájomných dodávkach cez tretie krajiny.

Ukrajinský zbrojársky priemysel sa dokázal s prerušením vzťahov s ruskými partnermi, čo nariadil prezident Petro Porošenko v lete 2014, vysporiadať v rekordne krátkom čase. V minulom roku už išiel na plné obrátky a spamätal sa asi najlepšie z celej len pomaly rastúcej ukrajinskej ekonomiky.

Prezbrojenie na M-16

Ukrajina sa v zozname najväčších svetových exportérov zbraní vrátila podľa serveru Korrespondent na deviate miesto vo svete. Ziskový štátny zbrojársky koncern Ukroboronprom obsadil 68. miesto medzi najväčšími zbrojárskymi firmami planéty.

Za zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča pracoval ukrajinský zbrojársky priemysel prakticky len na export a aj existujúca výzbroj ukrajinskej armády sa rozpredávala do zahraničia. Keď potom na jar 2014 začala kríza s Ruskom, bola Ukrajina prakticky bez zbraní a nemala sa čím brániť. "Ešte na začiatku septembra (2014) mali ukrajinské jednotky len dvadsať percent vojenskej techniky, ktorú potrebovali," prezradil pred rokom prezident Porošenko.

Na dozbrojenie ukrajinskej armády vynaložil Kyjev celú desatinu rozpočtu a napriek niektorým neúspechom, ako bola mizerná kvalita bleskovo vytvorených obrnených vozidiel vlastnej výroby, sú dnes Ukrajinci vyzbrojení podobne ako ruské alebo separatistické jednotky.

Podľa globálneho rebríčka je dnes ukrajinská armáda 25. najsilnejšia na svete. Od USA by Kyjev potreboval dokúpiť už len sofistikované zbrane, ako sú protitankové strely alebo systémy protivzdušnej obrany.

Symbolom novej orientácie ukrajinských zbrojoviek sa potom na konci roka stal podpis licenčnej dohody o ukrajinskej výrobe amerických automatických pušiek M-16, ktorými by sa mala postupne prezbrojiť ukrajinská armáda.

Tanky, lietadlá a vznášadlá

Napriek mohutným dodávkam pre vlastnú armádu, napríklad 68 nových a skoro tisícka modernizovaných tankov, Ukrajina zvláda vyvážať zbrane do celého sveta. Na jej produkcii stoja napríklad ozbrojené sily Thajska, ktorému Ukrajina dodala takmer dvesto obrnených transportérov a má zabezpečiť päťdesiatku najmodernejších tankov Oplot.

Do Číny napríklad Ukrajina vyviezla vznášadlá pre výsadkové vojská, do Alžírska a Nigérie zase desiatky bojových vrtuľníkov. Vojenské transportné lietadlá Antonov boli dodané Indii, kde má takmer 500 strojov vytvoriť chrbticu armádneho letectva.

Pozrite si tank Oplot v akcii:

01 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 02 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 05 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:36