Reuters
StoryEditor

"Vždy budeme bojovať za slobodu." Svetoví lídri si pripomínajú výročie útokov v USA a ich obete

11.09.2021, 15:32
Autor:
TASRTASR
Útoky spred dvoch desaťročí boli podľa lídrov namierené proti slobodným ľuďom po celom svete.

Odkazmi o solidarite a odhodlaní naďalej bojovať proti terorizmu a brániť hodnoty slobody si svetoví lídri pripomenuli sobotňajšie 20. výročie útokov v Spojených štátoch z 11. septembra 2001.

"Jedenásteho septembra spomíname na tých, ktorí prišli o život, a vzdávame hold tým, ktorí riskovali všetko, aby im pomohli. Aj v najtemnejších, najťažších časoch môže presvitať to najlepšie z ľudského charakteru," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

​"Príšerné útoky z 11. septembra pred 20 rokmi zmenili beh dejín," napísal na sociálnej sieti predseda Európskej rady Charles Michel s tým, že Európska únia stojí pri USA v pokračujúcom boji proti terorizmu a extrémizmu vo všetkých ich formách.

"Jedenásty september nám pripomenul, že sloboda je vždy krehká. Ako povedal Ronald Reagan, každá generácia musí za ňu neustále bojovať a brániť ju," uviedol austrálsky premiér Scott Morrison.

Útoky spred dvoch desaťročí boli podľa neho namierené proti slobodným ľuďom po celom svete. "Bol to útok na náš spôsob života a hodnoty liberálnej demokracie. Napriek bolesti spôsobenej v tento deň teroristi v konečnom dôsledku neuspeli v snahách premôcť naše odhodlanie a zmeniť náš spôsob života," citovala ho agentúra AFP.

"Nikdy nezabudneme. Vždy budeme bojovať za slobodu," tvítoval francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Taliansko je solidárne so Spojenými štátmi a svojimi ďalšími spojencami v boji proti akejkoľvek teroristickej hrozbe," uviedol taliansky prezident Sergio Materrella.

Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom vyhlásení prisľúbil, že jeho krajina bude "brániť hranice Európy" a usilovať sa o to, že to, čo sa stalo pred 20 rokmi v Spojených štátoch, sa už nikdy nestane, píše agentúra MTI.

"Dve desaťročia po teroristických útokoch v New Yorku si na tisíce nevinných obetí spomíname stále s ťažkým srdcom. Jedenásty september 2001 preukázal, že mier a bezpečnosť kresťanskej civilizácie je niečo, za čo musíme bojovať každý deň," uviedol Orbán.

Terorizmus do Európy podľa jeho slov znova priniesla migračná kríza z roku 2015 a i teraz je aj pre Európu dôvodom na znepokojenie to, čo sa deje v Afganistane.

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 03 - Modified: 2024-03-16 10:28:01 - Feat.: - Title: Ulice New Yorku plní nelegálne lešenie. Bojovať s ním bude umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-03-01 19:24:03 - Feat.: - Title: Už žiadne vrecia s odpadkami v uliciach. New York rázne zametá so smradom aj potkanmi 05 - Modified: 2024-02-13 06:32:51 - Feat.: - Title: Po streľbe na stanici metra v New Yorku hlásia jednu obeť a päť zranených. Polícia hľadá vinníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:09