donald trumpReuters
StoryEditor

Katastrofálna chyba. Trump kritizoval Merkelovej migračnú politiku

16.01.2017, 10:34
Autor:
ČTKČTK
Trump sa tiež vyjadril k perspektíve prípadnej zmluvy s Ruskom o obmedzení jadrových zbraní.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová svojou politikou otvorenosti voči nelegálnym migrantom urobila katastrofálnu chybu. V rozhovore pre britské dnešné noviny The Times to vyhlásil nastupujúci americký prezident Donald Trump.

"Myslím si, že urobila jednu veľmi katastrofálnu chybu, a to tým, že prijala všetkých tých nelegálnych migrantov," povedal prezident, ktorý svoj odmietavý postoj voči prisťahovalcom dal opakovane najavo už počas minuloročnej volebnej kampane. Za jednu zo svojich úloh označuje budovanie múru na hranici s Mexikom, ktorej výstavbu by mala financovať mexická vláda.

Trump sa tiež vyjadril k perspektíve prípadnej zmluvy s Ruskom o obmedzení jadrových zbraní. Podľa The Times vyhlásil, že jadrové arzenály by mali byť "veľmi podstatne" obmedzené. Na dohodu o ich znížení, ktorú by uzavrel s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pristúpi výmenou za zrušenie amerických sankcií.

Ruská intervencia v Sýrii bola podľa Trumpa "veľmi zlá vec", ktorá viedla ku strašnej humanitárnej situácii. Británia by mala vetovať akúkoľvek novú rezolúciu BR OSN, ktorá bude kritická voči Izraelu, uviedol.

Dohodnutím zmluvy o mieri na Blízkom východe chce Trump poveriť svojho zaťa Jareda Kushnera, povedal britskému denníku.

Prezident, ktorý po svojom zvolení prijal ako prvého zahraničného politika zanieteného stúpenca brexitu Nigela Faragea, komentoval rozhodnutie Britov Európsku úniu opustiť. "Ľudia a štáty chcú svoju vlastnú identitu a Spojené kráľovstvo chce takisto svoju identitu," povedal britskému denníku. "Nakoniec sa ukáže, že brexit je veľká vec," dodal americký prezident.

Po Británii podľa Trumpa opustia EÚ ďalšie krajiny. Britskú premiérku Theresa Mayovú chce prezident pozvať do USA bezprostredne po nástupe do funkcie.

01 - Modified: 2024-04-11 21:18:43 - Feat.: - Title: Putin odmieta tvrdenia, že Rusko pripravuje agresiu proti iným krajinám 02 - Modified: 2024-04-11 19:42:27 - Feat.: - Title: Ruská "tieňová flotila" zvyšuje riziko úniku ropy v Baltskom mori, tvrdí Fínsko 03 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 04 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 05 - Modified: 2024-04-11 17:00:22 - Feat.: - Title: Nemecko a Rusko vyzývajú na zníženie napätia. Irán hrozí útokom na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. apríl 2024 04:50