trump strieľaTASR/AP
StoryEditor

Trump sa v otázke Taiwanu zahráva s ohňom. Sme pripravení "odhodiť rukavice", varuje Čína

16.01.2017, 13:36
Autor:
ČTKČTK
O princípe jednotnej Číny nemienime diskutovať, vyhlásil čínska vláda.

Čínske štátne médiá dnes varovali budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, že sa zahráva s ohňom, keď spochybňuje politiku jednej Číny, podľa ktorej je Taiwan jednou z čínskych provincií. Pokiaľ bude Trump aj naďalej provokovať Peking v otázke Taiwanu, "odhodí Čína rukavice" a prijme razantné protiopatrenia, uviedli čínska médiá.

Trump minulý týždeň v rozhovore pre denník The Wall Street Journal vyhlásil, že o všetkom je možné rokovať, vrátane otázky jednej Číny. Povedal tiež, že sa nebude riadiť politikou jednej Číny, kým nezíska pocit, že Peking zmenil svoju menovú politiku a obchodné praktiky.

"Ak je Trump rozhodnutý nastúpiť do úradu s týmito vyjadreniami, potom Čína nebude mať na výber a bude musieť odhodiť rukavice, čím dôjde nevyhnutne k tvrdým, škodlivým stretom," konštatoval anglicky písaný denník China Daily.

Podobne tvrdé slová použil aj čínsky denník Global Times. Peking bude podľa neho nútený prijať prísne protiopatrenia kvôli Trumpovým snahám "poškodiť princíp jednej Číny".

"Pevninská Čína bude nútená urýchliť zjednotenie Taiwanu a neľútostne bojovať proti tým, ktorí presadzujú nezávislosť ostrova," napísal denník Global Times v dnešnom úvodníku.

Čínska vláda už v sobotu na Trumpovo vyhlásenie reagovala varovaním, že o princípe jednotnej Číny nemieni diskutovať. Hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchun-jing dnes toto stanovisko zopakovala. "O niektorých veciach nemožno zjednávať a nemožno ich používať pre výmenný obchod," povedala.

Americkí prezidenti z Demokratickej i Republikánskej strany politiku jednej Číny zastávali od roku 1979, kedy Spojené štáty prerušili oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Trump ale začiatkom decembra pobúril Čínu, keď prijal telefonát od taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá mu gratulovala k zvoleniu. Išlo o prvý takýto kontakt od konca 70. rokov.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany. Peking ostatné krajiny upozorňuje, aby s taiwanskými predstaviteľmi nerokovali, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:56