šiiti sýriaReuters
StoryEditor

Sýria prechádza historickou populačnou zmenou. Západ osídľujú šiiti verní Asadovi a Teheránu

16.01.2017, 14:47
Autor:
ČTKČTK
Šiiti sú premiestňovaní do oblastí, z ktorých v dôsledku bojov utiekli sunniti.

Irán posiela do Sýrie šiitov, aby sýrskemu režimu pomohol udržať sa pri moci. Napísal to britský denník The Guardian. Sýrsky režim je v rukách šiitskej sekty alávitov a Irán je vedľa Ruska hlavným spojencom Damasku.

Podľa britského denníka sú šiiti premiestňovaní do oblastí, z ktorých v dôsledku bojov utiekli sunniti. Ide najmä o údolie medzi Damaskom a Libanonom, odkiaľ utiekli veľké skupiny obyvateľstva.

Prvýkrát od začatia bojov v roku 2011 je teraz vidieť ľudí prichádzajúcich do opustených miest, ale podľa The Guardian to nie sú tí, ktorí odtiaľ odišli. Ide o predvoj šiitských moslimov, ktorí majú osídliť tieto západné časti Sýrie. Sú to nielen ľudia zo Sýrie, ale aj z Libanonu a Iraku.

Historická populačná zmena

Výmena obyvateľstva je hlavným bodom plánu, podľa ktorého demografické zmeny uľahčia rozdelenie Sýrie na zóny vplyvu. Vláda Asada si ľahko udrží oblasti, ktoré budú obývať jej stúpenci.

Rusko v spojení s Tureckom súčasné prímerie využíva na to, aby dosiahlo politickú dohodu medzi Asadovým režimom a exilovou opozíciou. Irán sa však zameral na projekt, ktorý zásadným spôsobom zmení sociálnu štruktúru Sýrie.

"Irán a (sýrsky) režim nechcú žiadnych sunnitov medzi Damaskom a Homsom a medzi libanonskou hranicou. Je to historická populačná zmena," povedal denníku nemenovaný libanonský predstaviteľ.

Za kľúčové Irán považuje mestá Zabadání a Madájá. Sú v blízkosti libanonskej hranice, v minulosti ich obývali hlavne sunniti a ľudia z Damasku tam pred vojnou trávili dovolenku.

Od polovice roka 2015 o ich budúcom osude vyjednávajú iránski predstavitelia a členovia skupiny Ahrár aš-Šám, ktorá je v tejto oblasti hlavným Asadovým oponentom. Iránci žiadajú výmenu obyvateľov medzi týmito mestami a šiitskymi dedinami Fúa a Kafrája v provincii Aleppo. Tieto šiitske dediny dlhodobo obliehali sunnitskí povstalci.

Pod kontrolou Teheránu

Labíb Nahás, ktorý v skupine Ahrár aš-sám riadi zahraničnú agendu a rokoval za skupinu s Iráncami v Istanbule, povedal, že Teherán sa usiluje o vytvorenie oblastí, ktoré budú pod jeho kontrolou.

"Irán bol veľmi ochotný dohodnúť výmenu ľudí zo severu a juhu. Chce súvislé územie až do Libanonu. Centrom jeho plánu v Sýrii je oddelenie jednotlivých sekt. Chce mať oblasti, ktoré budú úplne pod jeho vplyvom. To bude mať dôsledky pre celý región," povedal Nahás. Podľa neho Hizballáh, ktorý tiež bojuje v Sýrii, dostal od iránskeho duchovného vodcu rozkaz brániť fúu a Kafráju za každú cenu.

Šiiti sa sťahujú aj do ďalších kľúčových oblastí Sýrie, napríklad do Daráje, ktorá je juhozápadne od Damasku. V rámci lokálneho prímeria odtiaľ bolo 700 opozičných bojovníkov, teda sunnitov, presunutých do provincie Idlib a už po niekoľkých dňoch na miesto prišli irackí šiiti.

Opozícia tvrdí, že iránski bojovníci sú vo väčšom počte všade, kde sú šiitskee svätyne alebo oblasti, ktoré sú pre Damask kľúčové. Systematicky sa údajne vypaľujú miestne katastrálne úrady, aby zmizli dokumenty o vlastníctve, takže pôvodní obyvatelia budú mať problém dokázať, že na mieste žili. Katastrálne údaje zhoreli v Zabadání, Daráji, Homse aj v Kusajre.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:11