Reuters
StoryEditor

Pomôžte nám, umierame zimou, písali ľudia z lavínou zasypaného hotela v Taliansku

19.01.2017, 13:29
Hostia hotela a personál sú pod snehom a troskami už veľa hodín.

Veľká lavína z hory Gran Sasso zasypala v stredu hotel Rigopiano v talianskej Pescare. Podľa agentúry ANSA je niekoľko ľudí nezvestných a na mieste je veľa mŕtvych. Na miesto boli vyslaní záchranári, ktorí ale majú problémy sa k hotelu dostať kvôli extrémnym podmienkam počasia. Agentúra ANSA oznámila, že záchranári z hotela zatiaľ vyslobodili dvoch preživších a telo jednej obete.

Asi 30 osôb je stále nezvestných. "Svietia tam svetlá, ale nie je počuť hlasy," uviedli záchranári citovaní denníkom La Stampa. Ich šéf Antonio Crocetta povedal agentúre ANSA, že je tam "veľa mŕtvych". Hotel sa pod lavínou čiastočne zrútil. Záchranári pokračujú vo vyhrabávaní snehu, ale upozornili, že je to veľmi ťažké. Crocetta a ďalší sa k stavbe dostali o štvrtej hodine ráno na lyžiach, vozidlá záchranárov a sanitky sú asi deväť kilometrov od hotela, pretože pluh sa k nemu nemôže cez vysokú vrstvu snehu dostať.

Hostia hotela a personál sú pod snehom a troskami už veľa hodín. "Bola to veľká lavína," citovala ANSA záchranárov.

​Živí vyviazli zatiaľ dvaja ľudia, ktorých vrtuľník dopravil do nemocnice. Giampiero Parete a Fabio Salzetta sú tými, ktorí nehodu prežili. Záchranári ich našli v stave ťažkého podchladenia, obaja sú však mimo ohrozenia života. Podľa prezidenta provincie Pescara Antonia Di Marca ide o tie isté osoby, ktoré poslali textovú správu s prosbou o pomoc.

"Som nažive, pretože som práve vychádzal pre niečo do auta," povedal Giampiero Parete. Jeho žena a dvaja synovia zostali v troskách hotela. "Ocitol som sa pod snehom, ale podarilo sa mi dostať sa von. Auto zavalené nebolo, počkal som v ňom, kým neprišla pomoc," oznámil v nemocnici 38-ročný muž.

"Stratil som všetko," povedal Parete talianskym médiám. Pri popisovaní situácie, ktorá sa odohrala priamo pred jeho očami povedal, že počas hodín, kedy čakal na záchranárov, nepočul z lavíny žiadne hlasy. "Videl som len snehový múr."

​Na miesto bolo vyslaných dvadsať hasičov, dva tímy horskej záchranné služby, šesť sanitiek a miestna polícia. Záchranári mali kvôli počasiu problémy dostať sa na miesto nešťastia, cesty boli blokované dvojmetrovými závejmi, snežilo a fúkal silný vietor.

"Lavína si pravdepodobne vyžiadala niekoľko obetí, ale všetko musí byť ešte len vyšetrené. V hoteli sa v čase nešťastia nachádzalo 20 hostí," uviedol krajinský prezident Antonio di Marco. Talianske médiá informovali, že ľudia uväznení v zasypanom hoteli poslali záchranárom na mobil správu. Tá znela: "Pomôžte nám, umierame zimou."

Ďalší zo zástupcov oblasti Pescara, Carlo Toriontano uviedol, že okolo 11 hodiny prišla na miesto aj technika. Do štvrtkového dopoludnia záchranári kopali svojimi rukami. Krajinský viceprezident Francesco Provolo potvrdil, že pri odkopávaní snehu zatiaľ záchranári nenašli známky života. "Nezverejníme počty obetí, najskôr je potrebné kontaktovať členov rodín," uviedol Provolo.

Hotel je vo výške približne 1200 metrov nad morom, aj preto je ťažké sa k nemu dostať.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:09