StoryEditor

Do Týždňa modrého gombíka UNICEF sa zapojilo 7500 dobrovoľníkov z obcí od Bratislavy po Sninu

16.06.2016, 16:41
Autor:
UNICEFUNICEF
Tretí májový týždeň už tradične patril Týždňu modrého gombíka. UNICEF tento rok vďaka výťažku zo zbierky vo výške 56 753,63 eur podporí deti v Mauritánii, kde v dôsledku klimatických zmien trpia tisícky detí podvýživou.

Až desať percent detí v Mauritánii sa nedožije ani piateho roku života. Pritom už dve eurá stačia na nákup terapeutickej stravy, ktorá postačí jednému dieťaťu na jeden deň. „Výživná terapeutická strava Plumpy´Nut je zmesou arašidovej pasty, rastlinného oleja, cukru a odtučneného mliečneho prášku, obohatená o vitamíny a stopové prvky. Je pripravená k okamžitému podávaniu bez použitia vody, čím je zabránené kontaminácii,“ vysvetľuje predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura.

Zbierka prebiehala v 136 mestách a obciach vďaka dobrovoľníkom z 280 škôl po celom Slovensku. Jej úspech každoročne závisí práve od počtu a nadšenia mladých dobrovoľníkov zo zapojených škôl. Do projektu sa ako koordinátor dobrovoľníkov pridal aj 20-ročný Rišo. „Mojím detským snom bolo stať sa učiteľom a vďaka dobrovoľníckemu programu UNICEF Slovensko sa mi tento sen podarilo splniť. Vďaka pôsobeniu na školách na celom Slovensku a stretnutiam s deťmi všetkých vekových kategórií sa zlepšili moje komunikačné schopnosti, otvorenosť, schopnosť empatie a výrazne sa rozšírili moje vedomosti v oblasti ľudských, hlavne detských práv,“ povedal o benefitoch, ktoré so sebou dobrovoľníctvo prináša.

Rišo je súčasťou skupinky mladých nadšencov pre práva detí a na slovenských školách ako Junior Ambasádor UNICEF-u hravou formou učí, čo detské práva v praxi znamenajú. „Okrem tejto celoročnej vzdelávacej aktivity sa usilujeme vniesť vzdelávací rozmer aj do projektu Týždeň modrého gombíka. Deti na školách napríklad aj prostredníctvom vedomostnej súťaže učíme o tom, ako žijú deti v krajine, pre ktorú zbierame, tento rok Mauritánii, čo je to podvýživa a ako je možné pomôcť. Vďaka tejto aktivite sa deti v neposlednom rade učia aj empatii a nezištnej pomoci iným,“ vysvetľuje koordinátorka zbierky Erika Szaboóvá zo Slovenského výboru pre UNICEF.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:15