youtube.com
StoryEditor

V Rusku odliali kilovú mincu so strieborným Trumpom. Dúfajú v koniec sankcií

21.01.2017, 23:00
Autor:
frafra
Mincu vyrobili pri príležitosti inaugurácie Donalda Trumpa.

Kovorobotníci z mesta Zlatoust v Čeljabinskej oblasti Ruska svetu predstavili pamätnú mincu s portrétom amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyrobili ju pri príležitosti jeho inaugurácie, ktorá sa uskutočnila v piatok. Mincovník dúfa, že s novým prezidentom príde koniec protiruských sankcií

"S Trumpom je väčšia pravdepodobnosť, že dôjde k zrušeniu sankcií voči Rusku. A že sa zmení celková atmosféra. Nevyjadrujem tým názor politikov, ale skôr podnikateľov, ktorí mu dávajú nádej," hovorí výrobca mince Vladimír Vasjukin. Pôvodne pracoval s piatimi návrhmi, nakoniec sa rozhodol pre verziu so sochou Slobody na rube mince.

Podporujeme Trumpa

"A pridal som tam aj svoj popis - slogan, Podporujeme Trumpa," dopĺňa Vasjukin. Kovorobotníci z mesta Zlatoust spracovali strieborný pamätný artefakt o váhe jedného kilogramu pomocou liatia, výbrusu a leštenia.

Niektorí ruskí podnikatelia museli kvôli sankciám, ktoré Západ uvalil na Ruskú federáciu po anexii ukrajinského polostrova Krym, prehodnotiť vývoznú stratégiu svojich obchodných artiklov. Ranu dostal aj spracovateľský priemysel alebo maloobchodný predaj potravín, ktoré predtým Rusko dovážalo z Európy.

Sankcie sa jadrové zbrane?

Sankcie naopak zvýšili potravinovú sebestačnosť federácie. Najväčšia krajina sveta vlani predstihla USA ako druhého najväčšieho exportéra pšenice. Na ruskom trhu sa však v dôsledku sankcií objavili aj nekvalitné mliečne výrobky, aj keď federácia mlieko z Európskej únie dovážať nesmie. Niektorí ekonómovia aj politici tak považujú protiruské sankcie za kontraproduktívne. Paradoxné napríklad je, že objem obchodu medzi USA a Ruskom sa od zavedenia sankcií v roku 2014 zvýšil.

S piatkovým nástupom Donalda Trumpa do Bieleho domu sa hovorí o ukončení ekonomického sankčného režimu proti Moskve. Trump dlhodobo tvrdí, že chce mať s Ruskom dobré vzťahy, vrátane tých obchodných. V rozhovore pre The Times nedávno uviedol, že Putinovi navrhne odstúpenie od sankcií za predpokladu, že Moskva zníži svoj jadrový arzenál.

Atómové veľmoci

"Myslím si, že množstvo nukleárnych zbraní by malo byť podstatne nižšie. Sankcie Rusko veľmi poškodzujú, ale myslím si, že môžeme urobiť niečo, z čoho bude mať prospech veľa ľudí," citovala Trumpa agentúra Reuters.

Spojené štáty a Rusko držia zo všetkých jadrových mocností s prehľadom najväčší arzenál. USA majú v súčasnej dobe na strategických hlaviciach a bombardéroch rozmiestnených 1367 nukleárnych hlavíc, Rusko 1796.

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:43