StoryEditor

Berlusconiho výroky vyvolali zdesenie

04.07.2003, 00:00

Sotva sa Taliansko ujalo polročného predsedníctva v Európskej únii, na hlavu premiéra Silvia Berlusconiho sa sype zo všetkých strán kritika. Jeho stredajšie škandalózne vystúpenie v Európskom parlamente, v ktorom ponúkol nemeckému sociálnodemokratickému poslancovi Martinovi Schulzovi úlohu "kápa" v talianskom filme o nacistoch, vyvolalo nevôľu v Taliansku i európskych inštitúciách. Premiér na Schulza zaútočil po tom, ako sa nemecký poslanec predtým vyjadril kriticky o členovi talianskej vlády, ministrovi Umbertovi Bossim, a vyslovil sa za zrušenie imunity samotného Berlusconiho.
"Pre dobro národa by sa mal Berlusconi ospravedlniť a odstúpiť," vyhlásil vodca talianskych zelených Alfonso Pecoraco Scanoi. "Sme zahanbení desivým imidžom Talianska, ako ho prezentoval premiér," povedal rozhorčený vodca najsilnejšej opozičnej strany Ľavicoví demokrati Piero Fassino. Znepokojenie nad Berlusconiho výrokmi vyjadrili však aj jeho koaliční partneri. "Nestotožňujem sa s jeho vyhláseniami a ťažko ich chápem," reagoval Marco Follini zo stredovo-pravicovej strany UDC. "Žiadne obvinenie nemôže ospravedlniť označenie politického protivníka za nacistického dozorcu," vyhlásil Giafranco Fini, vodca postfašistickej Národnej aliancie.
Solidaritu s Berlusconim naproti tomu vyjadrili ďalšie dve koaličné strany -- Forza Italia a Liga Severu. "Podporujem Berlusconiho. Potrebuje energiu, pretože takýchto provokácií bude viac," vyhlásil šéf Ligy Severu Umberto Bossi. Rozhorčene reagovala talianska židovská obec. "Berlusconiho slová sú neprijateľné. O holokauste sa nemožno vyjadrovať ironicky," povedal Amos Luzzato, predseda talianskej židovskej obce.
Do veci sa zamiešal aj nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý vyzval Berlusconiho, aby sa ospravedlnil za urážky adresované nemeckému poslancovi Schulzovi. "Takéto prirovnanie je nemiestne a úplne neakceptovateľné. Očakávam, že taliansky premiér sa za toto neakceptovateľné prirovnanie plne ospravedlní," vyhlásil Schröder. Podľa včerajších informácií mal Berlusconi večer telefonovať nemeckému kancelárovi. Sám Berlusconi včera povedal, že sa nemieni ospravedlniť a celú vec považuje za uzavretú. Na otázku novinárov, či je táto kauza už uzatvorená, Berlusconi odpovedal: "Verím, že hej." Spor medzi Talianskom a Nemeckom, ktorý by počas talianskeho predsedníctva mohol paralyzovať EÚ, sa pokúsi urovnať
predseda Európskeho parlamentu Pat Cox. Poverili ho tým včera predsedovia jednotlivých frakcií EP v Štrasburgu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 14:40