Sean SpicerReuters
StoryEditor

Fakty budeme interpretovať odlišne. Trumpov hovorca obhajoval lož o počte ľudí na inaugurácii

23.01.2017, 20:55
Autor:
ČTKČTK
Spicer cez víkend novinárom povedal, že účasť verejnosti na inaugurácii bola vôbec najvyššia ako na mieste, tak pri televíznych obrazovkách.

Snahou Bieleho domu je novinárom nikdy neklamať, niekedy budeme ale fakty interpretovať odlišne. Na svojej prvej tlačovej konferencii to dnes vo Washingtone vyhlásil hovorca prezidenta USA Donalda Trumpa Sean Spicer. Reagoval tak na spory o počte účastníkov piatkovej prezidentskej inaugurácie, v ktorých médiá obvinili Trumpov štáb z klamstva.

Spicer cez víkend novinárom povedal, že účasť verejnosti na inaugurácii bola vôbec najvyššia ako na mieste, tak pri televíznych obrazovkách. Z porovnávacích fotografií, ktoré priniesli takmer všetky veľké médiá, bolo ale jasné, že na inauguráciu Trumpovho predchodcu Baracka Obamu prišlo oveľa viac ľudí. Dnes Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová označila Spicerove výroky, podľa médií lživé, za "alternatívne fakty".

​Spicer dnes svoj kontroverzný výrok obhajoval. Odvolával sa pritom na televíznu sledovanosť a na on-line prenosy na internete. "Chceme mať s médiami zdravé vzťahy a udržiavať s nimi otvorený dialóg. Naším cieľom je nikdy novinárom neklamať, fakty ale budeme niekedy interpretovať odlišne," povedal Spicer.

Hovorca oznámil, že tlačové konferencie Bieleho domu chce nová vláda otvoriť "rôznym skupinám novinárov v krajine". Stane sa tak prostredníctvom videokomunikačnej služby Skype, pre ktorú budú v sále vyhradené štyri miesta. Možnosť klásť otázky tak podľa Spicera dostanú aj médiá, ktoré si spravodajcu v metropole USA nemôžu dovoliť.

Štáb Bieleho domu v nedávnej minulosti varoval, že chce mať zoznam účastníkov pravidelných tlačových konferencií pod kontrolou. Vyhlásenie prišlo krátko po tom, čo sa spravodajca televízie CNN na prvej Trumpovej tlačovke po zvolení dostal s prezidentom do stretu kvôli materiálom údajne zozbieraným v Moskve, ktoré majú prezidenta kompromitovať.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:23