StoryEditor

Už žiadny ďalší ostrov, hlása Trump. Chce vyprovokovať vojnu s Čínou?

24.01.2017, 11:34
Autor:
šušuČTKČTK
Trump začal slovnú vojnu s Čínou o ostrovy v Juhočínskom mori.

Už žiadny ďalší ostrov. To je odkaz nového amerického prezidenta Donalda Trumpa Číne a jej snahám o zabratie ostrovov v medzinárodných vodách v Juhočínskom mori. Ide o krok, ktorý štátne čínske médiá označujú za „vyhlásenie vojny“.

Žiadne jednanie v rukavičkách

„Spojené štáty zabezpečia to, aby sme v tejto oblasti chránili naše záujmy. Hlavnou otázkou je to, či sú tieto ostrovy v medzinárodných vodách a nepatria pod čínske územie. Ak je to tak budeme brániť tomu, aby jedna krajina obsadila medzinárodné územie,“ povedal na tlačovom brífingu hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Jeho vyjadrenia naznačujú, že Trump je rozhodnutý ukončiť Obamove opatrné jednanie s Čínou ohľadom zaberania ostrovov v Juhočínskom mori.

Tvrdý postoj novej administratívny voči Číne naznačil aj Trumpov minister zahraničia Rex Tillerson. Počas vypočúvania v Kongrese poslal čínskej vláde jasný odkaz: „Budeme musieť Číne poslať jasný signál, že za prvé musia ukončiť výstavbu na ostrovoch a za druhé, že im na tieto ostrovy neumožníme prístup.“

Čínske médiá tento postoj označili za „vyhlásenie vojny“, keďže Čína má na ostrovoch rozmiestnené zbrane a vojakov. Bývalý šéf ropného gigantu Exxon Mobil však už neuviedol aké presné kroky chce Amerika podniknúť, aby Číne zabránila v prístupe k ostrovom.

Otázne je, či si Spojené štáty trúfnu na vojenskú akciu, ktorou by napríklad bola blokáda ostrovov. Znamenalo by to totiž priamu konfrontáciu s jadrovou veľmocou. „Blokáda, ktorá je jedinou možnou akciou ak chcete zabrániť v prístupe na ostrovy, by bola vyhlásením vojny,“ myslí si odborníčka na situáciu v Juhočínskom mori Mira Rapp-Hooperová.

Čína sa bude brániť

"Suverenita Číny nad ostrovmi v Juhočínskom mori a priľahlými vodami je neodškriepiteľná," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing. "Čína je odhodlaná brániť svoje práva a záujmy," dodala.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robí aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

Spratlyho ostrovy Spratlyho ostrovy npr.org

​Hovorkyňa čínskej diplomacie uviedla, že Čína vedie "mierové rokovania so zainteresovanými krajinami regiónu". Dodala tiež, že Spojené štáty nepatria ku krajinám, ktorých sa spor o územie v Juhočínskom mori týka. "Žiadame Spojené štáty, aby rešpektovali fakty, hovorili a konali s obozretnosťou a nepoškodzovali mier a stabilitu v Juhočínskom mori," konštatovala Chua.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:10