StoryEditor

Krutá volebná noc Viktora Orbána

09.04.2002, 00:00

Budapešť (hn/Ľuboš Palata)
V nedeľu večer si osud s maďarským premiérom Orbánom kruto zahral. O siedmej hodine, keď sa zatvorili volebné miestnosti, ohlásili všetky renomované agentúry pre prieskum verejnej mienky víťazstvo Orbánovho Zväzu mladých demokratov. Náskok vládnej strany pred opozičnými socialistami sa pohyboval od dvoch do ôsmich percent hlasov. V štábe FIDESZ-u zavládlo nadšenie a pripravovalo sa šampanské na oslavu, svetové denníky ako International Herald Tribune písali do prvých vydaní palcovými titulkami o víťazstve vládnych síl. Po Budapešti sa rozbehli húkajúce autá, z ktorých mávali mladí priaznivci FIDESZ-u víťazoslávne maďarskými zástavami.
O desiatej večer, keď sa objavili výsledky sčítania hlasov asi zo sedemdesiatich percent volebných obvodov, bolo všetko inak. Nie FIDESZ, ale socialisti jasne viedli a vo volebnom štábe vládnucej strany by sa krvi nedorezal. "Musíme odložiť oslavu na neskôr," povedal zarazený podpredseda Zväzu mladých demokratov, najfešnejší maďarský politik Tamás Deutsch.
Úsmevy sa objavili na tvárach vodcov socialistov, kde sa pred televíznymi kamerami ihneď postavili strojcovia víťazstva, predseda strany László Kovács a volebný líder socialistov, bývalý úspešný bankár Péter Megyessy. "Zo všetkých výsledkov vyplýva, že hlasovalo viac ľudí pre odchod vlády, ako pre to, aby zostala," vyhlásil Kovács.
Zmätok nastal v maďarskej verejnoprávnej televízii, ktorá už dlhé mesiace bola hlásnou trúbou vlády. "Je možné, že tlačové konferencie FIDESZ-u aj socialistickej strany sa začnú v rovnakom čase. Čo budeme robiť?" rozmýšľal pred miliónmi divákov nahlas moderátor večera. "Jednoducho prepneme tam, kde začnú skôr," šalamúnsky dodal.
Ešte viac vrások mali na čele pracovníci agentúr pre prieskum verejnej mienky. "Tarki a Gallup by mali skúmať sami seba," napísali o dvoch najvýznamnejších maďarských firmách v tomto odbore noviny Népszava.
Chmáry sociológov však nie sú ničím v porovnaní s otrasom, ktorý utrpel premiér Viktor Orbán. Maďarsko na vystúpenie predsedu vlády muselo čakať až do polnoci. Keď Orbán prišiel, zdalo sa, že zostarol o desať rokov a akoby mal na tvári vlastnú posmrtnú masku. Priaznivci strany, predovšetkým mladé priaznivkyne, sa snažili prebudiť premiéra k životu skandovaným potleskom, na ktorý postačilo aj to, aby Orbán povedal: "Dobrý večer."
Orbán sa snažil pôsobiť bojovne, ale bol len svojím tieňom. "Krajina je viditeľne rozdelená na dva tábory. Socialisti majú náskok menej ako jedno percento. Je nás veľa, ale stále nás nie je dosť," vzdychol si Orbán. "Čo robiť budúcich štrnásť dní? Musíme ešte zvýšiť úsilie," vyhlásil premiér, ale po nádeji vo víťazstvo nebolo v jeho hlase ani stopy. Nad Orbánom visel obrovský plagát s heslom: "Budúcnosť sa začala". "Mali by to premaľovať na Budúcnosť sa skončila," vyhlásil škodoradostne jeden z prítomných západných fotografov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:44