Reuters
StoryEditor

Trump pozastavil prijímanie utečencov, Sýrčania do USA nesmú do odvolania

28.01.2017, 07:23
Autor:
TASRTASR

Nový americký prezident Donald Trump v piatok podpísal dve výkonné nariadenia, ktoré majú udržať radikálnych islamských teroristov mimo krajinu a posilniť americkú armádu. Nariadenia podpísal v Pentagóne hneď po tom, ako nový minister obrany James Mattis zložil sľub.

Nariadenie, ktoré má zadržať radikálnych islamských teroristosv, zriaďuje ďalšie dôkladné kontroly imigrantov z väčšinovo moslimských krajín predtým, ako dostanú povolenie prísť do USA,
"Zriaďujem nové lustrovanie, aby sme udržali radikálnych islamských teroristov mimo Spojené štáty," vyhlásil dnes Trump. "Nechceme ich tu. Chceme sa ubezpečiť, že nepustíme do našej krajiny tie isté hrozby, s ktorými naši vojaci bojujú v zámorí".

Trump povedal, že USA chcú prijímať iba tých ľudí, "ktorí budú podporovať našu krajinu a milovať - hlboko - našich ľudí".

Zákaz vstupu sýrskym utečencom

Okrem toho Trump zakázal sýrskym občanom vstup do Spojených štátov, ak sú utečenci. Povedal, že zakazuje ich vstup, a to bez ohľadu na to, či sú imigranti alebo nie sú, pretože prijať ich by bolo "v protiklade so záujmami USA".

Tento zákaz zostane v platnosti kým Spojené štáty neurobia zmeny vo svojom programe prijímania utečencov.

Mučenie považuje za účinné

Spomenul na ľudí, ktorí zomreli v Pentagóne pri teroristickom útoku na USA z 11. septembra 2001 a povedal, že USA nikdy nezabudnú na ponaučenie, ktoré si z toho dňa zobrali. Väčšina útočníkov boli Saudskí Arabi, ktorí prišli do USA po udelení víz.

Trump dnes podpísal aj výkonné nariadenie vyzývajúce na posilnenie americkej armády, vrátane "nových lietadiel, nových lodí, nových zdrojov".

Povedal, že tento príkaz "zabezpečí, že obete našej armády sú podporované krokmi našej vlády".
Predtým Trump zopakoval, že považuje mučenie za účinné, ale nenariadi používanie tvrdých vypočúvacích metód.

Spoľahne sa na Mattisa

Jeho názory sa líšia od názorov nového ministra obrany Mattisa. Tento bývalý generál námornej pechoty vo výslužbe je ostro proti mučeniu väzňov.

Mattis "verejne vyhlásil, že neverí v mučenie alebo simulované topenie," povedal dnes Trump na tlačovej konferencii s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Bielom dome. "Je expert, je vysoko rešpektovaný, je generálom generálov... Tak sa naňho spoľahnem," dodal.

Mattis, ktorého nomináciu do funkcie Senát potvrdil 20. januára, zopár hodín po Trumpovej inaugurácii, dnes v Pentagóne slávnostne zložil sľub do rúk viceprezidenta Mika Penca. Trump následne podpísal obe výkonné nariadenia.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:10