TASR/AP
StoryEditor

Trumpov príkaz v praxi. V Egypte zabránili letieť do USA šiestim pasažierom

28.01.2017, 16:49
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident dočasne obmedzil program Spojených štátov pre prijímanie utečencov.

V Káhire dnes zabránili nastúpiť do lietadla spoločnosti EgyptAir mieriaceho do New Yorku piatim irackým cestujúcim a jednému Jemenčanovi. Stalo sa tak v súvislosti s piatkovým príkazom amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasne obmedziť program USA pre prijímanie utečencov, napísala agentúra Reuters. Na toto opatrenie dnes upozornila svojich pasažierov aj katarská letecká spoločnosť Qatar Airways.

Trump v piatok podpísal exekutívny príkaz, ktorým s okamžitou platnosťou pozastavil na 120 dní program Spojených štátov pre prijímanie utečencov. Príkaz tiež na 90 dní zakazuje vstup do USA všetkým ľuďom z krajín, s ktorými sú spojené obavy z terorizmu. Týka sa to siedmich štátov - Sýrie, Iraku, Iránu, Jemene, Líbye, Somálska a Sudánu. Preskúmanie prijímacích mechanizmov má podľa prezidenta zabezpečiť, aby sa do Spojených štátov nedostali ich nepriatelia.

​Šesť pasažierov, ktorí chceli letieť na newyorské Kennedyho medzinárodné letisko, nesmelo v Káhire nastúpiť do lietadla, hoci mali platné imigračné víza, napísal Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje. Päť Iračanov priletelo z Irbílu. V egyptskej metropole chceli prestúpiť na let do USA, ale museli sa letecky vrátiť do Iraku.

Spoločnosť Qatar Airways upozornila cestujúcich, ktorí dnes chcú letieť do USA a pochádzajú zo štátov dotknutých Trumpovým príkazom, že k ceste potrebujú povolenie na trvalý pobyt v USA (takzvanú zelenú kartu) alebo diplomatické vízum, ktoré sa týka cudzích vlád, Spojených národov, niektorých medzinárodných organizácií a Severoatlantickej aliancie.

Hovorkyňa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti Gillian Christensenová však podľa agentúry Reuters v e-maile poslanom oznámení uviedla, že Trumpov trojmesačný zákaz vstupu do USA občanov siedmich prevažne moslimských krajín sa týka i držiteľov zelenej karty.

V Spojených štátoch bola podaná prvá žaloba namierená proti tomuto Trumpovmu príkazu. Podali ju právnici zastupujúci dvoch Iračanov zadržaných kvôli opatreniu v piatok po prílete na newyorské Kennedyho medzinárodné letisko, informovala dnes televízna stanica CNN.

Jeden zo zadržaných Iračanov bol na letisku zadržaný, hoci mal zvláštne imigračné víza, ktoré dostal v deň Trumpovej inaugurácie. Dostal ich za to, že v Iraku pracoval pre vládu USA desať rokov od začiatku americkej invázie v tejto blízkovýchodnej krajine.

Druhý postihnutý získal vízum začiatkom januára, aby sa mohol pripojiť k svojej žene a synovi, ktorí už v USA sú a majú štatút utečencov. Manželka pracovala pre americkú armádu.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:46