Reuters
StoryEditor

Trump telefonoval s Putinom. Hovorili o problémoch vo svete a obnovení obchodných stykov

28.01.2017, 20:45
Autor:
ČTKČTK
O otázke západných sankcií proti Rusku sa oznámenie nezmieňovalo.

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom telefonickom rozhovore zdôraznili význam obnovenia obchodných a hospodárskych stykov oboch krajín. Uviedol to Kremeľ v oznámení vydanom niekoľko hodín po telefonáte. O otázke západných sankcií proti Rusku sa oznámenie nezmieňovalo.

Obaja prezidenti hovorili aj o situácii v Sýrii a vyslovili sa v tejto súvislosti pre spoluprácu oboch krajín v boji proti medzinárodnému terorizmu na čele s organizáciou Islamský štát. Hovorili tiež o situácii na Ukrajine, uviedla tlačová služba ruského prezidenta.

Trump a Putin sa tiež dohodli, že budú pracovať na určenie času a miesta budúceho vzájomného stretnutia. Uistili sa, že zostanú v pravidelnom kontakte, oznámil Kremeľ.

Na správu o obsahu telefonátu Trumpa s Putinom sa čakalo s veľkým záujmom vzhľadom na to, že Trump dal opakovane najavo rešpekt k ruskému prezidentovi a prejavil želanie zlepšiť s ním vzťahy. Predmetom zvedavosti médií a západných politikov bola hlavne skutočnosť, či sa prezidenti dotkli otázky protiruských sankcií.

Trump počas volebnej kampane sľuboval zlepšiť vzťahy s Ruskom. Po svojom zvolení naznačil, že by mohol zrušiť sankcie uvalené na Rusko predchádzajúcou vládou prezidenta Baracka Obamu, ak by Rusi pomohli Spojeným štátom v boji proti terorizmu. Pred prílišnou ústretovosťou voči Kremľu však Trumpa tento týždeň varovali niektorí poprední republikáni.

Trump dnes ešte telefonoval s kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a s premiérmi Japonska a Austrálie.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:05