donald trump prejavReuters
StoryEditor

Trump robil čistky. Odvolal ďalšieho Obamovho človeka aj ministerku, ktorá ho kritizovala

31.01.2017, 06:15
Autor:
TASRTASR

Americký prezident Donald Trump v pondelok odvolal z funkcie riaditeľa Amerického colného a imigračného úradu (ICE) Daniela Ragsdala a na jeho miesto vymenoval Thomasa Homana, ktorý mal na úrade od roku 2013 na starosti identifikáciu, zadržanie a deportáciu nelegálnych migrantov.

Oznámil to minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly, pod ktorého rezort úrad spadá.

Zosadil Obamovho človeka

Kelly neuviedol dôvody tejto výmeny. Vo vyhlásení pre médiá okrem iného vyjadril nádej, že Homan pomôže "zaistiť, aby boli naše imigračné zákony vo vnútrozemí Spojených štátov presadzované dôsledne v súlade s národným záujmom".

Minister zároveň pripomenul, že Homan pôsobil v newyorskej polícii a pohraničnej stráži a má takmer 30-ročné skúsenosti s problematikou migrantov.

Denník Washington Post napísal, že Ragsdale ICE neopúšťa, ale sa vracia na svoje pôvodné miesto zástupcu riaditeľa.

Ragsdale sa stal šéfom ICE v máji 2012 počas úradovania demokratického prezidenta Baracka Obamu. Vo funkcii zostal aj v prechodnom období, keď moc začal postupne preberať Obamov republikánsky nástupca Donald Trump.

Odvolal aj ministerku spravodlivosti

Ten v pondelok krátko pred výmenou Ragsdala odvolal z funkcie úradujúcu ministerku spravodlivosti Sally Yatesovú, ktorú Obama v roku 2015 vymenoval za námestníčku ministra spravodlivosti.

K tejto zmene došlo krátko po tom, čo Yatesová oznámila, že nariadila právnikom ministerstva, aby na súdoch neobhajovali prezidentov dekrét zakazujúci občanom siedmich moslimských krajín vstup na územie USA. Takisto vyhlásila, že si nie je istá legálnosťou Trumpovho dekrétu.

Biely dom vo svojom vyhlásení uviedol, že Yatesová "sa spreneverila ministerstvu spravodlivosti tým, že odmietla presadiť právny poriadok určený na ochranu občanov Spojených štátov".

Televízia CNN informovala, že okamžite po zverejnení Trumpovho rozhodnutia Boente zložil neverejný sľub. Boente vzápätí zrušil Yatesovej príkaz o neobhajovaní Trumpovho dekrétu na súdoch. Podľa zdrojov CNN Trump oznámil Yatesovej, že ju odvoláva, listom, ktorý jej  doručil člen jeho administratívy.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:14