StoryEditor

Walesa bol tajný agent Bolek. Donášal na svojich kolegov a bral za to peniaze, tvrdí IPN

31.01.2017, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Podľa zástupcu poľského generálneho prokurátora a šéfa vyšetrovateľov IPN "nie je pochýb o tom", že Walesa s tajnou políciou na začiatku 70. rokov spolupracoval.

Experti potvrdili, že rukopis legendárneho vodcu protikomunistického hnutia Solidarita, prvého priamo zvoleného poľského prezidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Lecha Walesu sa zhoduje s písmom agenta komunistickej tajnej polície pod krycím menom Bolek. Oznámilo to dnes na tlačovej konferencii vedenie poľského Inštitútu národnej pamäti (IPN), ktorý má v Poľsku na starosti vyšetrovanie zločinov komunizmu a nacizmu.

Walesa čelil obvineniam zo spolupráce s tajnou políciou už v minulosti. Všetky opakovane odmietol a označil ich za lživé. V roku 2000 ho zvláštny lustračný súd z obvinenia zo spolupráce so štátnou bezpečnosťou očistil. Poľská spoločnosť je v pohľade na jeho prípad dlhodobo rozdelená.

Walesov právny zástupca Ján Widacki dnes povedal televízii Polsat News, že záležitosť zďaleka nepovažuje za uzavretú a možno bude požadovať nový písmoznalecký rozbor. Sedemdesiattriročný Walesa je teraz podľa neho na ceste do Latinskej Ameriky, kde sa má zúčastniť na jednej konferencii.

Vyšetrovateľ Pozorski na tlačovej konferencii podľa agentúry AFP zmienil niekoľko ručne písaných dokumentov, medzi ktorými je podľa neho záväzok Walesu k spolupráci s tajnou políciou podpísaný priamo jeho vlastným i krycím menom a 17 potvrdeniek na peniaze vyplatené agentovi Bolkovi.

walesa bolek walesa bolek TASR/AP

Pozorski dodal, že autenticitu dokumentov preverili súdni znalci z Krakova, ktorí ich porovnali s ďalšími početnými ručne písanými záznamami Lecha Walesu, napríklad s žiadosťami o pas alebo stavebné povolenie. Walesa vzorku svojho písma grafológom podľa neho poskytnúť nechcel.

Šéf IPN Jaroslaw Szarek potom pripomenul, že bádatelia ústavu už podľa neho pred rokmi dokázali, že Walesa bol od decembra 1970 do júna 1976 tajným spolupracovníkom tajnej polície, donášal na svojich kolegov a bral za to peniaze.

Walesovo vedomie o existencii zložky mohlo podľa neho ovplyvniť niektoré jeho rozhodnutia, ktoré urobil po páde režimu, vrátane rozhodnutí z doby, kedy bol prezidentom, teda medzi rokmi 1990 až 1995. "Táto otázka zostáva otvorená," dodal. Zdôraznil, že IPN "nemá v úmysle vymazať Walesu z poľských dejín".

Opozičné médiá tvrdia, že IPN sa za súčasného vedenia stal svojho druhu historickou políciou, dohliadajúcou na "správny" výklad dejín. A tiež pripomínajú, že Walesa sa svojho času v zlom rozišiel s Jaroslawom Kaczyńským, ktorý je teraz ako šéf vládnej strany považovaný za najmocnejšieho muža v Poľsku, hoci formálne nezastáva žiadnu vládnu funkciu. Nepriateľstvo medzi Walesom a Kaczyńským pretrváva.

Zložka agenta s krycím menom Bolek sa našla v pozostalosti posledného poľského komunistického ministra vnútra Czesława Kiszczaka. Spis obsahuje 575 strán; väčšinou ide o hlásenia ručne písané tajnými policajtmi, niektoré listiny však písal priamo Bolek.

Podľa týchto záznamov spolupracoval Bolek so Štátnou bezpečnosťou (SB) intenzívne od decembra 1970 do júla nasledujúceho roka. Potom styky slabli a v roku 1973 vraj už boli takmer na nule; formálne bola spolupráca ukončená v júni 1976.

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 03 - Modified: 2024-03-18 08:51:55 - Feat.: - Title: Chystá sa nečakaná spolupráca v oblasti AI. Apple spojí sily s Googlom 04 - Modified: 2024-03-13 19:39:10 - Feat.: - Title: Medzinárodné organizácie v OSN chcú so Slovenskom spolupracovať. Pomohli zmobilizovať pomoc pre migrantov 05 - Modified: 2024-02-06 11:58:45 - Feat.: - Title: ZMOS chce, aby obce pri pláne obnovy spolupracovali. Centrá majú pomôcť malým dedinám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:44