FSB ruská tajná službaReuters
StoryEditor

Rusi zatkli dvoch dôstojníkov FSB. Obvinili ich zo zrady a spolupráce so CIA

31.01.2017, 16:26
Autor:
ČTKČTK

Dvaja vysoko postavení dôstojníci ruskej tajnej služby FSB boli zatknutí a obvinení zo zrady a prenosu dôverných informácií americkej Ústrednej spravodajskej službe CIA. Oznámila to dnes s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou ruská tlačová agentúra Interfax. V prípade podľa nej ide aj o skupinu ruských hackerov.

"Náčelník oddelenia Centra informačnej bezpečnosti FSB Sergej Michailov a jeho zástupca Dmitrij Dokučajev sú obvinení z toho, že porušili prísahu a začali spolupracovať so CIA," povedal jeden zo zdrojov. V prípadu podľa neho figuruje až osem ľudí, z toho štyri boli zatknutí a obvinení. Ostatní môžu vyviaznuť ako svedkovia.

Podľa iného zdroja vo vyšetrovaní figurujú témy hackerských útokov a zrady. "Každý z podozrivých sa zaoberal svojimi vecami: niekto rozpracúval a vykonával plány počítačových útokov, iný spolupracoval s cudzími tajnými službami. Tieto veci sa odohrávali súbežne, ale spravidla sa nepretínali," objasnil.

Celú skupinu spájalo, že jej členovia sa navzájom poznali a že pôsobili v oblasti informačných technológií a počítačovej bezpečnosti. Hlavný podozrivý pritom "nemal najvyššiu hodnosť".

Michajlov i Ruslan Stojanov, vedúci oddelenia vyšetrovania počítačových zločinov v ruskom výrobcovi antivírusového softvéru Kaspersky Lab, sú podľa tlače vo väzbe už od začiatku minulého decembra.

Vo väzbe je aj novinár Vladimir Anikejev, ktorý je podozrivý, že zorganizoval hackerskú skupinu Šaltaj-boltaj (ruská verzia komiksovej postavičky Humpty Dumpty), ktorá má vraj na svedomí prielomy do počítačov vysoko postavených ruských hodnostárov a známych podnikateľov a údajne tiež bola súčasťou medzinárodného hackerského hnutia Anonymous.

01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:52