Ryan LockFacebook
StoryEditor

Brit bojoval po boku Kurdov. Radšej volil samovraždu, než zajatie islamistami

01.02.2017, 09:56
Autor:
ahaaha

Britský mladík Ryan Lock, ktorý pár dní pred Vianocami zahynul v boji proti džihádistom na severe Sýrie, pravdepodobne spáchal samovraždu. Podľa kurdských zdrojov si prestrelil hlavu, aby nepadol do zajatia Islamského štátu, píše BBC.

Lock bojoval po boku Kurdov v milíciách YPG na severe Sýrie. Tam tiež 21. decembra zahynul. Kurdi pred niekoľkými dňami jeho telo získali od džihádistov. Teraz BBC prezradili, že na Lockovom tele našli pod bradou strelné zranenie, čo naznačuje samovraždu.

"Zdá sa, že britský bojovník spáchal samovraždu, aby nepadol do zajatia," uviedli kurdské zdroje pre britskú stanicu. Lock padol spolu s ďalšími štyrmi spolubojovníkmi pri obrane dediny Džabír pred Islamským štátom, podľa YPG všetci v boji prejavili "mimoriadnu odvahu".

"Ryan Lock zrejme obrátil zbraň proti sebe, aby nepadol do zajatia Islamského štátu," povedal BBC prokurdský aktivista Mark Campbell. "Islamský štát jeho činom prišiel o príležitosť na svoju hroznú propagandu," dodal s odkazom na nahrávky, na ktorých džihádisti podrezávajú západných zajatcov.

Mladík z grófstva West Sussex, ktorý sa v Británii živil ako kuchár, vyrazil vlani v auguste do vojnou rozvrátenej krajiny bez vedomia rodičov a bez akýchkoľvek skúseností z armády. Priateľom a rodine pred odchodom povedal, že ide do Turecka na prázdniny.

Na konci augusta potom napísal na Facebook: "Som na ceste do Rojavy. Klamal som o tom, že idem do Turecka. Ospravedlňujem sa, že som to nikomu nepovedal. Všetkých vás milujem a vrátim sa za šesť mesiacov." Ku kurdským jednotkám sa dostal 4. septembra. Získal u nich prezývku Berxwedan Givara, čo znamená "vzdor Guevara" po kubánskom revolucionári Che Guevarovi.

Jeho telo by mali v najbližších dňoch prepraviť do Spojeného kráľovstva. "Od chvíle, kedy sme sa dozvedeli zdrvujúce správy o Ryanovi, je to pre nás dosť ťažké, hlavne kvôli ťažkostiam spojeným s repatriáciou tela," povedal BBC otec zabitého mladíka Jon Lock. "Sme YPG veľmi vďační, že ho dostanú domov," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:13