StoryEditor

Prvý Trumpom nariadený úder: Takmer všetko sa pokazilo, zomrel vojak SEAL aj malá Američanka

01.02.2017, 11:40
Okrem toho bolo zranených niekoľko amerických vojakov, z toho jeden vážne.

Mal to byť chirurgicky presný útok na tábor teroristickej organizácie al-Káida v Jemene. Lenže úder, ktorý ako prvý nariadil nový prezident Donald Trump, nešiel podľa plánu. "Pokazilo sa takmer všetko," povedal televízii NBC vysoko postavený zdroj z armády.

Pri útoku, ktorý sa uskutočnil v južnom Jemene v nedeľu, zahynul člen najelitnejšej americkej špeciálnej jednotky SEAL Team 6 a tiež osemročná Američanka Nawar Anwar Al-Awlakiová. Okrem toho bolo zranených niekoľko amerických vojakov, z toho jeden vážne, zomreli traja vysoko postavení členovia al-Káidy a 14 ich bojovníkov. Umierali však aj ženy a deti.

V pondelok ministerstvo obrany oznámilo, že mŕtvym vojakov SEAL je 36-ročný dôstojník William "Ryan" Owens. "Službe nášmu národu bol pri plnení svojich povinností plne oddaný. Svoju vojenskú službu vykonával s noblesou," povedal minister obrany James Mattis. Owens pochádzal z Peorie v Illinois, k námorníctvu sa dal už v roku 1998. Bol mnohokrát vyznamenaný, vrátane dvoch Bronzových hviezd za hrdinstvo v boji.

US Army/Jemenské médiá

​Pri útoku zahynul SEAL William "Ryan" Owens aj Nawar "Nora" Anwar Al-Awlakiová.

Konvertoplán Osprey pri pristátí havaroval

Nedeľný úder v Jemene, kde doteraz Američania k útoku používali hlavne drony, riadilo supertajné veliteľstvo Joint Special Operations Command. Cieľom misie bolo zabezpečenie dôkazov - najmä počítačov z tábora al-Káidy v južnom Jemene pri meste al Bayda. Američania dúfali, že v počítačoch nájdu podrobnosti o plánovaných útokoch al-Káidy.

"Pokazilo sa však takmer všetko," povedal v utorok NBC pod podmienkou anonymity vysoko postavený zdroj z armády. Ten potvrdil oficiálnu správu Pentagonu, že pri útoku prišli Američania o konvertoplán s preklopnými rotormi MV-22 Osprey. Podľa zdroja NBC pristál príliš tvrdo, na palube sa zranilo niekoľko vojakov, z toho jeden ťažko. Osprey bol tak poškodený, že ho museli nechať na mieste a privolať stíhačku, ktorá bombami stroj zničila.

Minister utiekol zo slávnostnej večere

SEAL Owens bol zabitý pri prestrelke na zemi. Situácia bola podľa zdroja NBC natoľko kritická, že ju minister Mattis musel "utiecť" riešiť späť do Pentagonu uprostred jedného z najväčších a najprestížnejších spoločenských podujatí vo Washingtone - Alfalfa Club Dinner.

Po prestrelke zostalo v tábore veľa mŕtvych vrátane neozbrojených civilistov. Jednou z mŕtvych je osemročná americká občianka Nawar Anwar Al-Awlakiová, známa tiež ako Nora. Išlo o dcéru v USA narodeného klerika, jedného z vodcov al-Káidy, ktorý zahynul v Jemene po údere dronu v roku 2011. Išlo vtedy o prvý schválený úder bezpilotného prostriedku na amerického občana.

Anwar al-Awlaki bol pokladaný za "hviezdu" al-Káidy na sociálnych sieťach a bol jedným z najvážnejších kandidátov na prevzatie šéfovania celej teroristické organizácie (Usáma bin Ládin bol zabitý členmi SEAL Team 6 šesť týždňov pred al-Awlakiho smrťou). Podľa Pentagonu al-Awlaki riadil mnoho teroristických útokov proti občanom Spojených štátov. Preto bol útok dronom na neho aj právne ospravedlniteľný, ako vyplynulo z v roku 2014 odtajneného memoranda armády a CIA.

Flickr/mashleymorgan

​MV-22 pred jednou z nočných misií v Iraku v roku 2008.

Jeho dcéru Nawar v nedeľu o pol tretej ráno miestneho času zasiahla guľka do krku. Dievča vykrvácalo o dve hodiny neskôr. Pentagon obhajoval veľký počet civilných obetí tým, že na vojakov strieľali aj niektoré zo žien v tábore. Dedko dievčaťa Nasser al-Awlaki, bývalý jemenský minister poľnohospodárstva, však NBC povedal odlišnú verziu udalostí. "Moja vnučka bola zavraždená, keď bola so svojou matkou a ďalšími deťmi, z ktorých niekoľko zomrelo, v dome," povedal al-Awlaki.

"Postrieľali všetkých vnútri"

"Oni (SEAL - pozn. red.) potom vtrhli do vedľajšieho domu a postrieľali všetkých vnútri, vrátane žien. Podľa našich predpokladov bola ich cieľom žena, o ktorej sa domnievali, že je s al-Káidou. My o nej len vieme, že to bola učiteľka," dodal al-Awlaki. Podľa neho jeho dcéra s malou vnučkou žili v jemenskom hlavnom meste Saná, odkiaľ však utiekli pred ťažkým bombardovaním.

Vdova po Anwar al-Awlakim vyviazla z útoku s ľahším zranením, zahynul však jeho švagor. Údaje o celkovom počte mŕtvych sú nejasné. Pentagon uvádza troch zarezaných vysoko postavených členov al-Káidy, 14 bojovníkov a "množstvo" civilistov. Podľa Nassera al-Awlakiho sa v tábore našlo až 59 tiel.

Prečo k útoku došlo? Podľa armádneho zdroja NBC je al-Káida v Jemene "zrejme silnejšia, než v akejkoľvek inej krajine. USA sa v posledných troch rokoch snažia na nich útočiť z lietadiel, lodí a dronov." Nedeľný úder vykonali špeciálne jednotky zo základne v Džibutska. Na útoku sa podieľali aj bojové vrtuľníky AH-64 Apache.

Sporný výsledok operácie však podľa expertky na terorizmus z Fordhamovho Univerzitného Centra Karen Greenbergová masívne využije propaganda al-Káidy. Najmä smrť osemročného dieťaťa. "Uvedú, že USA jednoducho nestačili zabiť al-Awlakiho, ale že musia vyvraždiť celú rodinu."

Pri údere z dronu zahynul 16-ročný syn

Nawar totiž nie je jediným al-Awlakiho dieťaťom, ktoré omylom zahynulo pri útoku. Dva týždne po svojom otcovi zomrel v roku 2011 aj jeho 16-ročný syn Abdulrahman, tiež americký občan. Podľa Pentagonu bol "v zlú dobu na nesprávnom mieste." Nachádzal sa v blízkosti cieľa - vodcu al-Káidy-, na ktorého mierila raketa z dronu.

Podľa Greenbergovej al-Káida smrť dvoch al-Awlakiho detí na propagandu už využíva. Krátko po útoku sa na sociálnych sieťach objavila séria snímok tiel mŕtvych žien a detí, vrátane skrvaveného tela osemročnej Nawar. Sprevádzajú ich popisky ako "masaker", "chladnokrvná vražda" a obviňujú SEALs, že nemajú srdce.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:00