CavusogluReuters
StoryEditor

Nemusí byť "cesty späť". Medzi Ankarou a Aténami eskaluje napätie pre sporné ostrovy

02.02.2017, 15:48
Autor:
ČTKČTK
Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu dnes obvinil Grécko z provokácií a varoval ho, že nemusí byť "cesty späť", ak bude napätie ďalej eskalovať.

Vzťahy medzi Ankarou a Aténami sa v posledných dňoch zhoršili kvôli tomu, že grécky súd odmietol vydať do susednej krajiny osem tureckých vojakov. Na program dňa sa ale vrátil aj dlhoročný spor o neobývané ostrovy v Egejskom mori, informovala dnes tlač v oboch krajinách.

"Grécko provokovalo dlhú dobu. My sa správame rozumne, takže nemáme s našimi susedmi napäté vzťahy," uviedol minister Cavusoglu.

Podľa tureckého denníka Hürryiet aj gréckeho Kathimerini grécky minister obrany Panos Kammenos v stredu preletel vo vojenskej helikoptére nad dvoma spornými neobývanými ostrovmi, ktoré sú v turečtine známe ako Kardak a v gréčtine ako Imia. V roku 1996 sa ostrovčeky stali predmetom vážneho sporu medzi Ankarou a Aténami o zvrchovanosť nad nimi.

Kammenos, ktorý je predsedom pravicovej vládnej strany Nezávislí Gréci, zhodil na ostrovy veniec, aby si uctil pamiatku troch vojakov, ktorí tam zahynuli pred 21 rokmi pri páde vrtuľníka. Kvôli pohybu gréckeho stroja preletela nad spornými ostrovmi následne aj turecká stíhačka F-16, čo grécke ministerstvo obrany označilo za narušenie gréckeho vzdušného priestoru.

"Ak bude situácia eskalovať, alebo ak sa nebodaj objaví nejaký nechcený incident, nebude už cesty späť," varoval dnes Atény šéf tureckej diplomacie.

Grécko-turecké vzťahy zhoršil v posledných dňoch hlavne prípad ôsmich tureckých vojakov, ktorí do Grécka ušli počas vlaňajšieho júlového pokusu o puč. Grécky najvyšší súd rozhodol vojakov späť do Turecka nevydať, čo Ankara považuje za politicky motivovaný čin, ktorý odporuje medzinárodným normám. Pohrozila preto Grécku protiopatreniami vrátane vypovedanie bilaterálnej migračnej dohody.

Grécko aj Turecko sú členmi Severoatlantickej aliancie a obe krajiny hrajú dôležitú úlohu vo zvládaní európskej migračnej krízy.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:22