Branislav ŠkripekTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Matovičov europoslanec doplatil na Trumpov zákaz. Nepustili ho do Spojených štátov

02.02.2017, 16:23
Autor:
TASRTASRdlmdlm
Branislav Škripek mal v pase pečiatky z krajín, ktorým Trump zakázal vstup do USA.

Europoslanca Branislava Škripeka (OĽaNO-NOVA) na ceste do USA zdržali dva dni na letisku v Istanbule. Do Spojených štátov sa nakoniec nedostal. Ako prvý o incidente informoval portál topky.sk. TASR o tom následne informovala Elena Burešová z kancelárie europoslanca.

"Prijal som pozvanie na Národné modlitebné raňajky do Washingtonu D.C. Pozvánku mi adresovali senátori John Boozman a Christopher Coons. Modlitebných raňajok sa zúčastňujem pravidelne," uviedol europoslanec. Na motlitebných raňajkách sa pravideľne zúčastňuje aj americký prezident Donald Trump.

"Keď tureckí bezpečnostní pracovníci zbadali pečiatky z krajín Blízkeho východu, kde som bol monitorovať okrem iného aj situáciu v utečeneckých táboroch a vzdelávanie bezprizorných detí, tak išli okamžite volať. Podľa ich slov sa kontaktovali s kolegami z amerického letiska Johna F. Kennedyho a od tej chvíle som nemal platný cestovný doklad – ESTA," vysvetľoval Škripek. 

Škripek mal v pase pečiatky z krajín Blízkeho východu ako Irak, Libanon a Jordánsko, obyvateľom ktorých zakázal Trump vstup do USA.

Podľa Škripekových slov sa snažil cestovný doklad ESTA vybaviť nanovo elektronicky, avšak systém kolaboval. "Bol preťažený pre nové Trumpove nariadenia. Zdržalo ma to na istanbulskom letisku až dva dni. Nedalo sa však nič spraviť, systém mi už povolenie na vstup nevygeneroval," dodal.

Niekoľkohodinové telefonovanie, či zapojenie ambasád a samotných kongresmanov situáciu nevyriešilo. „Komunikoval som priamo s niektorými vysokopostavenými účastníkmi modlitebných raňajok. Tak isto sme telefonovali s americkou ambasádou na Slovensku. Všetkým veľmi pekne ďakujem za pomoc a snahu,” povedal pre portál topky Škripek.

Europoslanec sa nakoniec musel vrátiť späť do Bruselu. Americký prezident Donald Trump sa modlitebných raňajok zúčastnil.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:51