irán raketyReuters
StoryEditor

Trump uvalil na Irán pre raketový test sankcie. Zahrávate sa s ohňom, odkázal do Teheránu

03.02.2017, 16:05
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty kvôli víkendovému testu iránskej balistické rakety stredného doletu uvalili nové sankcie na Teherán. Týkajú sa trinástich jednotlivcov a dvanástich firiem.

"Irán sa zahráva s ohňom - nevážia si, aký "láskavý" k nim bol prezident Obama. To ja nebudem!", napísal Trump vo svojom rannom tweete. Podľa spravodajských agentúr pripravuje Washington nové protiiránske sankcie a ohlásiť by ich mohol už počas piatku.

"Hrozby nemajú na Irán žiadny vplyv, pretože zdrojom našej bezpečnosti je náš národ. My vojnu nikdy nezačneme, v obrane sa ale spoliehame len na vlastné prostriedky," odpovedal Trumpovi (taktiež na Twitteri) iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa. Napísal tiež, že Irán nikdy svoje zbrane nepoužije proti nikomu, iba v sebaobrane.

Iránska armáda v nedeľu testovala balistickú raketu stredného doletu, čo Washington označuje za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Irán test rakety priznal, tvrdí však, že nič neporušil.

"Nič nie je vylúčené"

Vo štvrtok Biely dom pohrozil, že bude na iránsky test reagovať. Na otázku, či pripadá do úvahy aj vojenská možnosť, Trump odpovedal, že nič nie je vylúčené.

"Iránu bola formálne doručená výstraha. Mali by byť vďační za tú hroznú dohodu, ktorú s nimi Spojené štáty uzavreli," tweetoval vo štvrtok Trump. Opäť tak skritizoval dohodu, ktorá v roku 2015 ukončila dlhoročné spory o iránsky jadrový program a výmenou za spomalenie jadrového programu v islamskej republike ruší protiiránske sankcie. Program je stále prísne monitorovaný a nesmie byť vojensky zameraný.

Trump neupresnil, aké Spojené štáty plánujú prípadné odvetné opatrenia. Podľa nemenovaného zdroja z Trumpovej administratívy, ktorý citovala agentúra AP, USA zvažujú "celý rad možností" vrátane ekonomických opatrení a navýšenie pomoci regionálnym protivníkom Iránu. "Irán bol v poslednom ťažení a pred zrútením, kým neprišli Spojené štáty a neposkytli mu záchranné lano v podobe dohody: 150 miliárd dolárov," napísal Trump v ďalšom tweete.

Trump dohodu kritizoval už v predvolebnej kampani ako najhoršiu, aká kedy bola uzavretá. Hrozil tiež jej vypovedaním. Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu povedal, že Trump je v politike nováčikom a že potrvá dlho, než pochopí, čo sa vo svete deje.

Plnenie jadrovej dohody zabezpečuje rezolúcia BR OSN, ktorú podľa Washingtonu Iránci raketovým testom porušili. Jeden z dodatkov v rezolúcii vyzýva Irán, aby sa nezaoberal vývojom balistických rakiet schopných niesť jadrovú hlavicu a aby neuskutočňovala ani testy týchto rakiet. Irán tvrdí, že raketami nemieni nikoho napadnúť a že ich nekonštruuje tak, aby mohli niesť jadrové hlavice.

Zápasníci majú smolu

Poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího vo štvrtok povedal, že Irán nebude ustupovať hrozbám vznášaným kvôli raketovému testu. "Nie je to prvýkrát, kedy neskúsená osoba (Trump) hrozí Iránu. Americká vláda pochopí, že vyhrážať sa Iránu je zbytočné," vyhlásil Chameneího poradca Alí Akbar Velájatí. Irán podľa neho nepotrebuje povolenie žiadnej krajiny, aby zabezpečil svoju obranu.

Vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom pošramotil aj Trumpov nedávny dekrét, ktorým dočasne zakázal občanom siedmich moslimských krajín vstup do USA. Na čiernom zozname je aj Irán, ktorý recipročne zakázal vstup do krajiny Američanom.

Médiá v piatok priniesli správu, že iránske úrady nevydali víza skupine amerických zápasníkov, ktorí sa mali v Iráne zúčastniť svetovej súťaže v zápasení. "S ohľadom na politiku novej americkej administratívy bolo ministerstvo zahraničia nútené odmietnuť vstup družstvu amerických zápasníkov do Iránu," povedal hovorca iránskej diplomacie Báhrám Ghasem. Američania sa mali zúčastniť zápasníckej súťaže, ktorá sa bude konať 16. a 17. februára v Kermánšáhu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:32:33 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:39