trumpReuters
StoryEditor

Trumpov protiimigračný dekrét je na súde. Verdiktu sa podriadim, vyhlásil prezident

08.02.2017, 07:40
Autor:
TASRTASR
Verdikt vo veci zatiaľ nepadol, súd ho vraj vydá "čo najskôr".

Tvrdým otázkam sudcov boli v utorok vystavení právny zástupcovia ministerstva spravodlivosti USA na jednej a štátov Washington a Minnesota na druhej strane počas vypočutia, ku ktorému ich vyzval odvolací súd v San Franciscu. Hodinová telefonická beseda sa týkala sporného imigračného rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa. 

Ministerstvo sa odvolalo proti rozhodnutiu súdu v Seattli z minulého týždňa, ktorým dočasne stratil presadzovanie Trumpov kontroverzné dekrét. Prezident rozhodol o pozastavení prisťahovaleckých programov a o dočasnom zákaze vstupu občanov siedmich väčšinou moslimských štátov na územie USA.

Súd v San Franciscu, ku ktorému sa ministerstvo spravodlivosti odvolalo, v utorok vypočul názory oboch strán a konštatoval, že verdikt vydá čo najskôr. Podľa skorších správ by to malo byť do konca týždňa.

Trojicu sudcov zaujímalo, prečo by štáty Washington a Minnesota podľa ministerstva spravodlivosti nemali mať právo pozastaviť prezidentské rozhodnutie. Pýtali sa vládnych advokátov, či majú nejaké dôkazy o spojení siedmich postihnutých štátov s teroristami. Dostalo sa im podľa agentúry AP odpovede, že prezident má právo zakázať vstup do krajiny v mene zaistenia americkej bezpečnosti. Proti moslimom vraj jeho dekrét nie je namierený.

Sám Trump novinárom odkázal, že rešpektuje americké súdnictvo a bude "nepochybne" rešpektovať aj rozhodnutie súdu o jeho dekréte. Prezident nedávno tvrdo kritizoval rozhodnutie súdu v Seattli, ktoré dočasne blokuje jeho protiimigračné nariadenia, a autora verdiktu označil za "takzvaného sudcu".

Trump na utorkovom stretnutí s predstaviteľmi Národného združenia šerifov vyslovil prekvapenie nad tým, že by jeho vláda musela zviesť súdnu bitku, aby presadila imigračný zákaz. Niektorí ľudia so zlými úmyslami mu údajne "chcú odobrať značnú časť právomocí".

Jeho rozhodnutie vraj podporuje viac Američanov, než koľko ich proti nemu protestuje. Trump je odhodlaný podstúpiť boj a presadiť svoje nariadenie skrz právny systém, pretože to krajine prospeje.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:26