Reuters
StoryEditor

Zverejnili skrývaný list Obamovi: Vy ste začali vojnu, odhalili sme vaše úplné pokrytectvo

09.02.2017, 18:41
Autor:
ČTKČTK
Obama je v liste nazvaný "hlavou hada" a prezidentom "krajiny útlaku a tyranie".

Impulzom pre teroristické útoky z 11. septembra 2001 boli početné previnenia Spojených štátov voči moslimským krajinám. Bývalý americký prezident Barack Obama, hoci právnik znalý ľudských práv, nechával zabíjať svojich nepriateľov bez súdu.

Obamovi to v dlho skrývanom liste, o ktorom informoval denník Miami Herald, napísal Chálid Šajch Muhammad. Ten je považovaný za strojcu útokov a v USA mu hrozí trest smrti.

S útokmi pomohol Alah

"Neboli sme to my, kto proti vám 11. septembra začal vojnu. Boli ste to vy a vaši diktátori v našej krajine," napísal Muhammad, ktorý sa narodil v Kuvajte, ale má pakistanské občianstvo. "Ruky máte stále postriekané krvou našich bratov, sestier a detí, ktorí boli zabití v Gaze," stojí v úvode listu.

51-ročný Muhammad zmieňuje tiež nevinné obete amerických útokov bezpilotnými lietadlami a Spojeným štátom vyčíta mnoho vojenských intervencií, Irakom počínajúc a Vietnamom končiac.

"Alah nám pomohol vykonať útoky z 11. septembra, zničiť kapitalistické hospodárstvo, nachytať vás bez pretvárky a odhaliť úplné pokrytectvo vašich dlhodobých snáh nárokovať si demokraciu a slobodu," napísal údajný strojca atentátov, pri ktorých zahynulo najmä v New Yorku a Washingtone takmer 3000 civilistov .

Muhammad v liste nazýva Obamu "hlavou hada" a prezidentom "krajiny útlaku a tyranie". Označuje ho ale aj ako "inteligentného právnika, dobre oboznámeného s ľudskými právami".

O milosť žiadať nebude

Obama podľa Muhammada "môže zabiť svojho nepriateľa bez súdu a hodiť jeho mŕtve telo do mora, namiesto aby ho dal jeho rodine". Naráža tak na usmrtenie vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina, ktorý sa k útokom z 11. septembra prihlásil.

Mohamedov 18-stránkový list začal vznikať v roku 2014 a datovaný je z roku 2015. Obama ho ale dostal len pár dní pred odchodom z funkcie. Predstavitelia väznice Guantánamo na Kube, kde je Muhammad zadržiavaný, ho totiž odmietali odovzdať. Ich postoj podporili aj žalobcovia, podľa ktorých mal byť text potlačený ako propaganda. Odoslanie listu nariadil nakoniec až vojenský sudca.

Muhammad bol chytený v Pakistane v roku 2003. Od roku 2006 je v Guantáname, kde sa v roku 2007 priznal k zosnovaniu útokov z 11. septembra. Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) na neho ale použila najtvrdšie vypočúvacie metódy, pripomenul server televízie CBS News.

Muhammadovi hrozí trest smrti, v liste ale píše, že sa ho nebojí. "Nikdy vás ani súd nepožiadam o milosť ... Ak ma váš súd odsúdi na smrť, budem ešte šťastnejší, že sa stretnem s Alahom a prorokmi a uvidím svojich najlepších kamarátov, ktorých ste nespravodlivo zabili po celom svete a uvidím šejka Usámu bin Ládina".

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:15