Frank Walter SteinmeierReuters
StoryEditor

Nemecko má nového prezidenta. Trump šíri politiku strachu, hlásal

12.02.2017, 06:29
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Budúcim nemeckým prezidentom bude Frank-Walter Steinmeier. Exministra zahraničia dnes jasnou väčšinou zvolilo Spolkové zhromaždenie. V prevažne reprezentatívnej funkcii šesťdesiatjedenročný sociálny demokrat 17. marca nahradí Joachima Gaucka, ktorý sa rozhodol nekandidovať do ďalšieho päťročného obdobia.

Na kandidatúre Steinmeiera sa vlani v novembri dohovorila vládna koalícia konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD), vďaka čomu sa dnes bez problémov presadil proti štvorici protikandidátov. V Spolkovom zhromaždení, ktoré v Nemecku prezidenta volí, získal Steinmeier 931 z 1239 platných odovzdaných hlasov. Žiadny z jeho protikandidátov sa mu ani vzdialene nepriblížil.

Volitelia, medzi ktorými bol tento rok napríklad aj tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw, sa na hlasovanie v budove Spolkového snemu v Berlíne zišli dnes na poludnie. Výsledky predseda Spolkového snemu Norbert Lammert oznámil krátko pred 14:20.

Kto je Frank-Walter Steinmeier
- Člen Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD; od roku 1975) bol ministrom zahraničia v rokoch 2005 až 2009 v prvej vláde veľkej koalície Angely Merkelovej a opäť ním bol od decembra 2013 až do tohtoročného januára, znovu vo vláde veľkej koalície. V rokoch 2007 až 2009 bol vicekancelár a v roku 2008 krátko dočasným predsedom SPD.

- V roku 2005 sa stal prvým spolkovým ministrom zahraničných vecí za SPD od doby Willyho Brandta, v roku 2009 bol kandidátom SPD na kancelára, strana ale skončila vo voľbách na druhom mieste a odišla do opozície.

- Podľa prieskumov je jedným z najobľúbenejších politikov v Nemecku.

- Steinmeier, rodák zo západonemeckého Detmolde (narodený 5. januára 1956), vyštudoval právo a politológiu na univerzite v Giessene. 

- V roku 1991 nastúpil ako referent pre mediálne právo a politiku v kancelárii spolkovej krajiny Dolné Sasko. Tak sa zoznámil s vtedajším premiérom tejto krajiny Gerhardom Schröderom, ktorý z neho následne urobil štátneho tajomníka a riaditeľa svojho úradu.

- Keď v roku 1998 vyhrala SPD celonemecké voľby a zo Schrödera sa stal predseda vlády, znamenalo to predel aj vo Steinmeierovej kariére. Najprv bol menovaný štátnym sekretárom, načo si v lete 1999 polepšil na riaditeľa úradu spolkového kancelára, ktorým bol až do októbra 2005. Po boku kancelára Schrödera si Steinmeier vydobyl povesť schopného aj umierneného vyjednávača.

- V otázke migrácie ako šéf nemeckej diplomacie presadzuje spoločný postup všetkých krajín EÚ. Bol jedným z politikov, ktorí sa v roku 2015 zúčastnili stretnutia s kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá po konzultáciách s nimi rozhodla, že imigrantom umožní prísť do spolkovej republiky.

- Brexit označil za smutný deň pre Európu a pre Britániu.

- Predvlani vyhlásil, že za konflikt na Ukrajine môže konfrontačná politika Ruska a zabranie Krymského polostrova, nie zbližovanie Ukrajiny s EÚ. Vlani ale povedal, že EÚ by mala uvažovať o uvoľňovaní protiruských sankcií. Vlani v lete tiež tvrdo kritizoval vojenské manévre NATO vo východnej Európe. "Nemali by sme teraz ďalej vyhrocovať situáciu šramotom zbraní a vojnovým štvaním," povedal. Za to si vyslúžil kritiku nielen od CDU, ale aj zo strany zahraničných spojencov.

- Pred voľbami amerického prezidenta vyhlásil, že republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump, ktorý voľby nakoniec vyhral, ​​ohrozuje Spojené štáty a svetovú bezpečnosť a šíri "politiku strachu a izolácie". Po inaugurácii Turmpa vyhlásil, že je znepokojený vývojom v USA a dúfa, že sa Trump v úrade amerického prezidenta zmení. Varoval tiež, že sa "musíme pripraviť na nepokojné časy, nevypočítateľnosti a nové neistoty".

- Steinmeier je ženatý, s manželkou Elke majú dcéru. V roku 2010 podstúpil operáciu, pri ktorej daroval svoje ťažko chorej manželke obličku.

01 - Modified: 2022-04-13 14:40:43 - Feat.: - Title: Odmietnutie prezidentovej návštevy na Ukrajine Scholza rozčúlilo. Označil to za trochu iritujúce 02 - Modified: 2021-09-02 12:54:44 - Feat.: - Title: Prezidentka Čaputová diskutovala s nemeckým náprotivkom Steinmeierom. Reč padla aj na Afganistan 03 - Modified: 2017-11-17 10:51:43 - Feat.: - Title: Kiska sa stretol s nemeckým prezidentom. Hovorili spolu o budúcnosti Európskej únie 04 - Modified: 2017-09-20 14:16:37 - Feat.: - Title: Koľko firiem z Nemecka podniká v tuzemsku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 03:15