Reuters
StoryEditor

Švédsko a Fínsko neveria európskej obrane. Chcú sa spojiť s Britániou

12.02.2017, 18:59
Severské krajiny trvajú na svojej neutralite, a preto nie sú členmi NATO. Teraz sa im naskytla možnosť posilniť obranu.

Žiadna spoločná európska obrana, ktorej príliš nedôverujú, ale nové spojenectvo s Britániou. Takáto cesta sa ponúka Švédsku a Fínsku v ochrane proti možnému ohrozeniu z východu. Pozvánku do vojenského zoskupenia pod britským vedením dostali obe krajiny pred niekoľkými dňami a pozdáva sa im.

Pre Švédsko a Fínsko, škandinávske krajiny, ktoré trvajú na svojej neutralite a kvôli tomu nie sú súčasťou Severoatlantickej aliancie, sa otvorila cesta k posilneniu obrany. A práve tá je v týchto krajinách akútnou témou od vypuknutia krízy na Ukrajine. Minulý víkend dostali pozvánku do Spojeného expedičného zboru (Joint expeditionary Force, JEF) - vojenského zoskupenia vedeného Britániou a združujúceho krajiny na severe Európy.

Členstvo v JEF by obom krajinám umožnilo zapojenie do vojenských štruktúr Severoatlantickej aliancie (ide predovšetkým o kompatibilitu vojenskej výzbroje a stratégie), bez toho, aby museli riešiť problém priameho vstupu do NATO. Proti nemu je stále podstatná časť verejnosti a aj Rusko, ktorého reakcie sa škandinávske krajiny obávajú najviac.

Konkurencia "euroarmáde"?
Analytici však upozorňujú, že otázka, nakoľko by členstvo Švédska a Fínska v JEF skrátilo ich vzdialenosť od Severoatlantickej aliancie, je len jednou z dvoch podstatných. Druhou otázkou je, nakoľko by sa oba štáty zároveň odtrhli od vízie spoločnej európskej armády.

Volanie po vytvorení európskej "superarmády" mimo štruktúry Aliancie zaznieva v sídle Európskej únie hlavne po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Ten dal vopred najavo, že Európa sa už nesmie spoliehať pri svojej obrane na americké sily a neplniť svoje vlastné záväzky predovšetkým vo výdavkoch na obranu.

Proti plánom razantne posilniť európsku obranu sa pritom silne stavajú práve neutrálne škandinávske krajiny. Silnými slovami to vyjadril nedávno aj predseda švédskeho parlamentu Urban Ahlin. "Ak si myslíte, že neutrálne Švédsko túži po tom, aby vznikla nejaká duplicita voči NATO, veľmi sa mýlite," vyhlásil okrem iného.

Ďalším faktorom, ktorý komplikuje uvažovanie o spoločnej európskej armáde, je brexit. Odchodom Británia vypadne zo skladačky EÚ podstatný článok európskej vojenskej sily. Niektorí vojenskí experti upozorňujú, že by sa Britmi vedená JEF nakoniec mohla stať konkurenciou európskym silám.

JEF "je aj nie je NATO"
Prvá reakcia škandinávskych politikov na pozvanie do JEF potvrdila, ako opatrne krajina volí slová ohľadom napojenie zoskupení na NATO.

"JEF nie vojenskou silou Aliancie - je to britská iniciatíva. To znamená, že sa jej môžeme zúčastniť bez akýchkoľvek zábran," povedal tamojšiemu denníku Dagens Nyheter švédsky minister obrany Peter Hultqvist.

Fínska tajomníčka na ministerstve obrany Janne Kuuselová bola vo svojich odpovediach médiám o dosť "neopatrnejšia". "Zapojenie do týchto síl má s NATO veľa spoločného - koniec koncov táto idea vznikla vnútri Aliancie a zoskupenie má rovnaké zásady rozhodovania ako Aliancia," nechala sa počuť Kuuselová. "V každom prípade má naša krajina s vojenskou spoluprácou s Britániou len samé dobré skúsenosti," dodala.

Fínsky minister obrany Jussi Niinistö neskôr spresnil, že otázka zapojenia do JEF teraz pôjde do parlamentných výborov, a predpovedal, že rozhodnutie padne najneskôr na jar.

Ako to dopadne? Podľa Kuuselové má členstvo Fínska v JEF sľubné šance. "Domnievame sa, že fínska armáda potrebuje v súčasnej medzinárodnej situácii ťažko modernizovať. Z tohto pohľadu je to ponuka veľmi zaujímavá. Záleží však samozrejme na zhodnotení, nakoľko členstvo prispeje k fínskej obranyschopnosti a na politickom rozhodnutí."

Švédsky minister Hultqvist zároveň naznačil, že rozhodnutie oboch škandinávskych krajín bude koordinované. "Už o tejto téme rokujeme s fínskymi partnermi a sme dohodnutí, že vykonáme spoločnú analýzu, čo nám JEF prinesie."

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:11