StoryEditor

Novej vláde chýba tridsať hlasov

04.05.2004, 00:00

Len deň po vstupe Poľska do Európskej únie sa funkcie ujal nový poľský premiér Marek Belka. Tento bývalý minister financií sa v posledných mesiacoch zdržiaval v Iraku, kde bol v provizórnej civilnej správe zodpovedný za hospodárstvo. Z doterajšieho kabinetu budú v novej vláde napríklad aj minister zahraničných vecí Wlodzimierz Cimoszewicz a minister obrany Jerzy Szmajdzinski.
Zatiaľ je však otvorené, či ju sejm vôbec potvrdí. Dezignovaný premiér bude mať na získanie parlamentnej väčšiny dva týždne. Sám si nie je zatiaľ istý výsledkom. "Ak parlament uprednostní predčasné voľby, nezostane nám iné, len sa prispôsobiť," uviedol v tejto súvislosti jeho hovorca. Doterajšia vláda sa opierala o koalíciu Strany demokratickej ľavice a dvoch menších zoskupení. V súčasnosti však Belkovi na získanie podpory chýba 30 hlasov.
Opozícia sa netají tým, že voľby -- plánované pôvodne na rok 2005 -- by rada uskutočnila už na jeseň. Za pravdu jej dávajú i najnovšie prieskumy politických nálad obyvateľstva. Podľa nich má ľavica podporu už iba 7 percent voličov, kým obe najväčšie opozičné strany vykazujú podporu medzi 25 až 30 percentami.
Naopak prezident Alexander Kwašniewski považuje prípadné predčasné voľby za chybu. "Viedli by k destabilizácii krajiny," znie jeho názor.
Ak si Belka podporu v sejme získa, chce sa sústrediť predovšetkým na dva okruhy -- na boj proti nezamestnanosti a modernizáciu zdravotníctva. Okrem toho už potvrdil, že v zostave si ponechá aj doterajšieho ministra hospodárstva Jerzyho Hausnera. Ten je známy ako autor drastického úsporného programu, ktorým chce sanovať poľské štátne financie.
Belka si je vedomý aj ťažkostí spojených s prispôsobovaním sa európskym normám: "Musíme prežiť prvý rok v únii -- a to bude pre jednotlivé ministerstvá veľká výzva," zdôraznil pre tlač. A na tému prítomnosti poľských vojakov v Iraku hovorí, že ich urýchlené stiahnutie by bolo nezodpovednosťou: "Samozrejme, mnoho ľudí v našej krajine si želá ich návrat. Ale nesmieme tak učiniť náhlivo a nekoordinovane". (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:39