Michael FlynnTASR/AP
StoryEditor

Úder rusko-americkým vzťahom. Rusi reagujú na rezignáciu Trumpovho poradcu

14.02.2017, 11:22
Autor:
ČTKČTK
Vplyvní ruskí poslanci neskrývajú nespokojnosť nad oznámenou rezignáciou Michaela Flynna, hlavného bezpečnostného poradcu Bieleho domu.

Podľa šéfa zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konštantína Kosačova môže Flynnov osud svedčiť o tom, že "rusofóbiou sa nakazila celá americká vláda odhora až dole". Kremeľ Flynnov odchod odmietol oficiálne komentovať.

Poradca, ktorý bol vo funkcii menej ako mesiac, sa postu vzdal kvôli svojim stykom s ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom a "nepresným" informáciám, ktoré o týchto kontaktoch poskytol viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

S Kisljakom údajne Flynn hovoril o protiruských sankciách, a to ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami, teda za vlády Baracka Obamu.

​Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov označil Flynnov odchod za vnútornú záležitosť USA a vyhlásil, že Rusko nebude jeho osud v žiadnom prípade komentovať. Odmietol tiež odpovedať na otázku, či témou Flynnových besied s Kisljakem boli protiruské sankcie.

Hovorca sa vyhol aj odpovedi na otázku o vzťahoch Ruska a USA po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu. "Hovoriť o tom teraz je predčasné," povedal novinárom.

Podľa poslanca Kosačova nie je Flynn žiadnym nadšeným stúpencom Moskvy, aby "na rozdiel od mnohých ostatných amerických politikov bol otvorený dialógu s Ruskom". "Vyhnať poradca pre národnú bezpečnosť za kontakty s ruským veľvyslancom, ktoré sú súčasťou bežnej diplomatickej praxe, to už ani nie je paranoidné, je to niečo ďaleko horšie," napísal Kosačov na facebooku.

Americký prezident Donald Trump podľa neho "buď nenašiel samostatnosť, ktorú hľadá, a bol v dôsledku toho zahnaný - nie bezúspešne - do slepej uličky, alebo už sa rusofóbiou nakazila nová vláda odhora až dole," usudzuje ruský poslanec.

Jeho kolega z dolnej komory Leonid Sluckij zastáva názor, že Flynn bol k spísaniu rezignačního listu prinútený ľuďmi, ktorí chcú poškodiť rusko-americké vzťahy. "Terčom sú vzťahy Ruska a USA a dôveryhodnosť novej americkej vlády," povedal Sluckij agentúre RIA Novosti.

Politológ Vladimir Batuk z vplyvného ruského Ústavu USA a Kanady agentúre RIA Novosti povedal, že Flynnovo počínanie bolo neprofesionálne, ak o svojich kontaktoch s Kisljakom neinformoval nadriadených. Flynn bol podľa neho kľúčovou figúrou vlády a jeho nekompetentné a nedisciplinované správanie je tvrdým úderom pre prestíž Trumpovej vlády.

"Je to aj úder proti rusko-americkým vzťahom. Moskva teraz bude oveľa menej dôverovať novej vláde (USA) a jej schopnosti viesť dôverné rokovania o citlivých medzinárodných otázkach a o dvojstranných stykoch," je presvedčený Batuk. "Skutočnosť, že si Trump vyberá ľudí, ktorí nie celkom pochopili svoju úradnú povinnosť a podstatu štátnej služby, je pochopiteľne aj pohromou pre (amerického) prezidenta," povedal politológ.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:35