rusko raketa odpálenieReuters
StoryEditor

Rusko porušilo staré dohody. Rozmiestnilo nové strely s plochou dráhou letu

15.02.2017, 07:08
Autor:
ČTKČTK
Odzbrojovacia dohoda o zákaze pozemných striel stredného doletu je považovaná za medzník na konci studenej vojny.

Rusko tajne rozmiestnilo nové strely s plochou dráhou letu napriek výhradám amerických predstaviteľov, že tým poruší odzbrojovaciu dohodu o zákaze pozemných striel stredného doletu, považovanú za medzník na konci studenej vojny. Uviedol to denník The New York Times na svojej internetovej stránke s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov.

Sovietsko-americká zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, ktorá nadobudla platnosť v roku 1988, zakazuje rozmiestňovanie pozemných rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Ustanovenia dohody naplnili obe signatárske krajiny v roku 1991.

USA už v roku 2014 varovali, že Rusko porušuje túto dohodu skúškami novej strely. Počas fázy skúšok sa vláda Baracka Obamu snažila Rusov presvedčiť, aby toto porušenie dohody napravili. Teraz však americkí predstavitelia dospeli k záveru, že "zakázaná strela" dosiahla úplnej operatívnosti a bola tajne rozmiestnená.

Výzva pre Trumpa

Rusi teraz disponujú dvoma oddiely týchto striel, z ktorých jeden sa stále nachádza na skúšobnej strelnici Kapustin Jar na juhovýchode európskej časti Ruska. Druhý oddiel sa presunul na inú základňu, oznámil denníku vysoko postavený predstaviteľ, ktorý nebol oprávnený prezradiť ďalšie podrobnosti z hlásení rozviedky.

Tento krok podľa denníka predstavuje veľkú výzvu pre nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý volal po zlepšení vzťahov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

A to práve v čase, keď sa Trumpova vláda snaží zaplniť kľúčové pozície na ministerstvách zahraničia a obrany a nájsť trvalú náhradu za poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna, ktorý odstúpil po odhalení, že mylne informoval o svojich rozhovoroch s ruským veľvyslancom vo Washingtone.

Posilnenie protiraketovej obrany

Ruský program silne znepokojuje Pentagon, ktorý ako možnú odpoveď navrhoval posilnenie protiraketovej obrany v Európe, alebo rozmiestnenie pozemných a námorných striel s plochou dráhou letu.

Generál Philip Breedlove pred vlaňajším odchodom z čela NATO varoval, že rozmiestnenie striel je z vojenského hľadiska tak dôležitý krok, že nemôže zostať bez odpovede.

Ruský krok by podľa denníka tiež mohol zvýšiť ohrozenie členských štátov Severoatlantickej aliancie. Nový americký minister obrany Jim Mattis sa má stretnúť so svojimi európskymi partnermi v Bruseli v stredu.

Američania nazývajú ruskú strelu SSC-X-8, alebo SSC-8, Rusi podľa serveru GlobalSecurity 9M729. Každý oddiel je vyzbrojený štyrmi odpaľovacími zariadeniami, ktoré sa veľmi silno podobajú odpaľovacím zariadeniam taktických rakiet Iskander, čo podľa generála Breedlovea silne sťažuje rozpoznanie a overenie.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:11