Kim Čong-namTASR/AP
StoryEditor

Malajzijská polícia zatkla podozrivú z vraždy Kimovho brata, po ďalších pátra

15.02.2017, 11:15
Autor:
ČTKČTK
Kim Čong-nama usmrtili na letisku v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur.

Malajzijská polícia oznámila, že v súvislosti s pondelkovou vraždou nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una dnes zadržala ženu s vietnamským cestovným dokladom. Uviedla tiež, že pátra po niekoľkých ďalších podozrivých. Juhokórejská rozviedka v utorok uviedla, že Severokórejčana otrávili dve severokórejské agentky.

V súvislosti s vyšetrovaním smrti Kim Čong-nama, ktorý žil niekoľko rokov v čínskom Macau, bola dnes ráno v Kuala Lumpur na termináli pre nízkonákladové lety zatknutá ako podozrivá žena s vietnamským pasom na meno Doan Thi Huong. "Žena bola identifikovaná podľa záznamu z bezpečnostnej kamery a v čase zatknutia bola sama," uviedla malajzijská polícia vo vyhlásení.

Príčina smrti nevlastného brata severokórejského diktátora nebola zatiaľ určená, stanoviť by ju mala pitva, ktorú v súčasnosti vykonávajú malajzijské úrady. Podľa niektorých zdrojov Kim Čong-nama zabili pomocou otrávených ihiel, podľa iných zdrojov ho útočníčky postriekali na tvári akousi jedovatou tekutinou.

​Malajzijský policajt Fadzil Ahmat agentúre Reuters povedal, že Kim Čong-nam v pondelok dopoludnia čakal na letisku na odlet do Macaa, keď k nemu ktosi pristúpil zozadu a chytil ho za hlavu. Kim následne pocítil závrať, takže vyhľadal lekársku pomoc. Pri prevoze do nemocnice potom zomrel.

Agentúra AP napísala, že Kim zdravotníkom povedal, že bol postriekaný nejakou chemikáliou. Spravodajský server BBC News s odkazom na iné zdroje napísal, že Kimovi niekto prehodil cez tvár kus látky.

Malajzijská polícia potvrdila, že mŕtvy je nevlastný brat severokórejského diktátora. Mal pri sebe pas na meno Kim Čchol s dátumom narodenia, podľa ktorého by mal mať 46 rokov. Polícia tiež uviedla, že podľa videonahrávky z letiskovej kamery sa na útoku podieľala žena. Severokórejské médiá sa o útoku doteraz nezmienili.

Zahraničné médiá medzitým špekulujú o motíve vraždy, zo zorganizovanie ktorej americké a juhokórejské zdroje podozrievajú vládu v Pchjongjangu. Juhokórejská rozviedka bez ďalších podrobností uviedla, že Pchjongjang sa pokúšal o atentát na Kim Čong-nama päť rokov. Agentúra AP k tomu však poznamenala, že juhokórejské tajné služby sa ohľadom diania v izolovanej KĽDR už niekoľkokrát zmýlili.

Kim Čong-nam, ktorý mal povesť playboya, hráča v kasínach a povaľača, bol dlhodobo pre severokórejskú vládu tŕňom v oku. V roku 2001 ho zadržali pri pokuse vstúpiť na územie Japonska s falošným pasom, pričom tvrdil, že chce navštíviť tokijský Disneyland. Verejne tiež kritizoval svojho brata Kim Čong-una a vyhlasoval, že existujúci stalinistický režim v jeho vlasti už dlho nevydrží.

V Pchjongjangu bol ale považovaný skôr za nepríjemnosť než za existenciálnu hrozbu pre severokórejský režim, napísala agentúra AP. Kim Čong-nam už skôr vyhlásil, že je proti dynastickej vláde svojej rodiny v KĽDR, a opakovane dal najavo, že nestojí o vedenie krajiny. Žil v dobrovoľnom exile v Macau, údajne pod čínsku ochranou.

01 - Modified: 2024-04-23 05:42:00 - Feat.: - Title: Pri zrážke vojenských vrtuľníkov v Malajzii zahynulo desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:24