globalne_loga
StoryEditor

Slaná voda na umývanie a 15 ľudí na izbe: Ako sa pripravuje šampionát v Katare

16.02.2017, 06:30
Majstrovstvá sveta vo futbale sa v roku 2022 budú prvýkrát konať v zime. Futbalisti by vysoké teploty v letnom Katare neuniesli. To však neplatí pre robotníkov, ktorí pripravujú šampionát. Tí musia okrem horúčav zvládať aj nedôstojné pracovné podmienky.

Horúčavy, ortuť teplomera ukazuje až 50 stupňov. Zo scenérie mmioderného mesta v púšti vyrastá športový komplex, ktorý sľubuje nezabudnuteľný futbalový turnaj. Nie všetko je ale také nablýskané a lákavé, ako sa na prvý pohľad zdá.

Výkonný výbor medzinárodnej futbalovej federácie FIFA v decembri 2010 rozhodol o usporiadateľskej krajine Majstrovstiev sveta vo futbale 2022.  Pred Kóreou, USA či Japonskom vyhral Katar. Krajina, ktorá je veľká približne len ako pätina Slovenska, no vlastní obrovské zásoby ropy.

Celková investícia do vybavenia a štadiónov, ktoré sú potrebné pre uskutočnenie podujatia, sa podľa vyhlásení Kataru vyšplhajú až k dvesto miliardám eur. Turnaj by mal byť prelomový nielen svojou veľkoleposťou, modernými športoviskami, ale aj termínom konania.

Po prvý raz sa podobné podujatie uskutoční pre vysoké teploty mimo letných mesiacov, v novembri a decembri. Takže sezóna 2022/2023 bude mimoriadne zložitá pre hráčov, ktorí by boli ochotní jednotlivé krajiny reprezentovať.

Slovenský futbalový zväz považuje Katar ako miesto konania, i termín trvania šampionátu za prinajmenšom kontroverzný krok zo strany FIFA. Na druhej strane však zväz chápe ambíciu FIFA priniesť vrcholné podujatie do menej tradičných krajín. Rozpis sezóny 2022/2023 bude pre zväz problematický kvôli „zimným“ majstrovstvám.

Hlasy kritikov sa však neozývajú len pre prípadné prerušenie chodu bežnej futbalovej sezóny, ale aj pre porušovanie základných ľudských práv zamestnancov.

Katar vystavil robotníkov „do ofsajdu“

Mimovládka Amnesty International, britský denník The Guardian, ale aj iné svetové médiá poukázali na nekalé praktiky katarskej vlády pri výstavbe potrebnej infraštruktúry. Katar buduje okrem štadiónov i mestá. Zaujímavosťou je, že miesto konania finálového zápasu Lusail ešte neexistuje.

„Pracoval som tvrdo, ale nezaplatili mi a ja stále zamestnávateľa naháňam, aby mi dal moju výplatu,“ priznal jeden z robotníkov pre britských dokumentaristov z Journeyman Pictures. Toto je len jeden z problémov, ktorým čelia robotníci v krajine.

V Katare funguje sponzorský systém nazývaný kafala. Podľa Amnesty International to okrem iného znamená aj to, že pracovníci nemôžu opustiť krajinu bez povolenia svojho zamestnávateľa (alebo sponzora). Robotníci pracujúci na stavbách sú migranti z Indie, Pakistanu, Bangladéšu a iných krajín z juhovýchodnej Ázie.

K ďalším porušovaniam, na ktoré poukazuje Amnesty, patria aj neprijateľné podmienky v bývaní. V provizórnych izbách na prespanie sa tiesnia šiesti až pätnásti ľudia. V letných mesiacoch, kedy teplota v Katare dosahuje až 50 stupňov, sú priestory na ubytovanie neklimatizované.

Migrantom tiež chýba prístup k vode. Voda na umývanie je slaná, pitná voda zas spôsobuje zdravotné problémy. Katarská vláda tamojšie pracovné právo menila, no podľa Amnesty sú boli len kozmetické úpravy.

Problémom sú aj nedostatočné podmienky na samotných stavbách. Podľa oficiálnych katarských štatistík zomrelo v rokoch 2012 a 2013 na stavbách súvisiacich so šampionátom 882 ľudí len z Indie a Nepálu.  Len za jeden rok si tamojšie podmienky pre zamestnaných vyžiadali takmer tisíc obetí.

Boj za práva a žaloba na FIFA

Po odhalení zákulisia príprav svetového šampionátu sa čakalo na odozvu zo strany federácie FIFA i samotných Katarčanov. Tá však neprichádzala. Do prípadu porušovania ľudských práv sa zapojila Amnesty International aj holandská federácia obchodných spoločností Federatie Nederlandse Wakbeweging v spolupráci s niekoľkými migrantmi, ktorí sa podieľali na výstavbe štadiónov.

Holandská federácia a robotník z Bangladéšu Nadim Shariful Alam sa obrátili na švajčiarsky medzinárodný obchodný súd. Do kauzy boli zapojené aj odborové organizácie stavbárov, ktoré iniciovali riešenie problému súdnou cestou. Na súde ale neuspeli, ten odmietol žalobu na FIFA. Sudcovia ju pokladali za neopodstatnenú.

„FIFA víta rozhodnutie obchodného súdu v Zürichu odmietnuť návrh predložený holandskou obchodnou úniou, bangladéšskym kongresom voľného obchodu, bangladéšskou stavbárskou a drevospracujúcou federáciou a občanom Bangladéšu Nadimom Sharifulom Alamom týkajúci sa údajným zlým zaobchádzaním a zodpovednosťou za porušovanie ľudských práv v súvislosti s FIFA 2022 v Katare,“ znie oficiálne stanovisko federácie. FIFA o zmenení dejiska, prípadne o sankciách pre usporiadateľskú krajinu neuvažuje.

Futbalová federácia však oficiálne vyhlásila, že je s problémami pracovnej sily v Katare plne oboznámená a snaží sa byť katalyzátorom pre pozitívne zmeny. Aj napriek neúspešnému súdnemu konaniu sa zlepšila situácia aspoň pre časť migrantov. Amnesty International dosiahla, aby dve stavebné spoločnosti vrátili robotníkom pasy. Jednej spoločnosti bola na pol roka pozastavená činnosť. Pod tlakom Amnesty FIFA vyhlásila. že zriadi nezávislý výbor, ktorý bude monitorovať podmienky robotníkov.

Ako uviedol Slovenský futbalový zväz, novému vedeniu FIFA dôveruje a bude striktne trvať na plnení všetkých požiadaviek nielen športového, ale aj ľudsko-právneho charakteru.

Autor je študentom kurzu Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:18