StoryEditor

Päť ruských provokácií za týždeň. Tajne rozmiestnené rakety či špionáž pri brehoch USA

19.02.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTKmhmh
Leteli vo výške 90 metrov nad americkým torpédoborcom, podľa New York Times rozmiestnili nové rakety s plochou dráhou letu, vyslali "špiónsku loď" k americkému pobrežiu a pomenovali Kurily po sovietskych generáloch.

To všetko urobili Rusi v utorok. Pred tým vo štvrtok ich bombardéry preleteli okolo západnej Európy. Pozrite sa na päť nedávnych ruských provokácií.

Špionážna loď pri pobreží USA

V utorok ráno sa ruská špionážna loď objavila pri východnom pobreží Spojených štátov. "Loď zostala v medzinárodných vodách, 70 míľ (130 km) od pobrežia štátu Delaware a smerovala na sever rýchlosťou desiatich uzlov," povedal pre Fox News jeden z dôstojníkov americkej armády. Podľa neho sa toto ruské plavidlo naposledy objavilo pri americkom pobreží v apríli 2015.

Loď SSV-175 Vikror Leonov je schopná vďaka elektronickému vybaveniu na palube zachytiť chránenú a utajovanú komunikáciu. Loď mohla len skúmať kapacity sonarov amerického námorníctva.

Tristo metrov dlhé plavidlo Viktor Leonov je vybavené raketami zem vzduch a rýchlopalnými kanónmi AK-630. Posádku tvorí 200-členný tím námorníkov. "Nie je to veľké znepokojenie, ale budeme ich sledovať," povedal Daily Mail americký dôstojník.

Tajné rozmiestnenie rakiet

Podľa portálu The New York Times Rusko tajne rozmiestnilo nové strely s plochou dráhou letu a porušilo tým odzbrojovaciu dohodu o zákaze pozemných striel stredného doletu. Denník sa odvoláva na zdroje z Trumpovej administratívy. Rusi takéto tvrdenia odmietajú.

Moskva vraj tajne rozmiestnila zo zeme odpaľované rakety SSC-8, ktoré boli vyvíjané niekoľko rokov. "Vieme, že je to starý problém. Rusi budovali a testovali tieto rakety a porušovali tým zmluvy aj za administratívy Baracka Obamu," povedal zdroj agentúry Reuters.

USA už v roku 2014 varovali, že Rusko porušuje túto dohodu skúšaním novej strely. Počas fázy skúšok sa vláda Baracka Obamu snažila Rusov presvedčiť, aby dohodu neporušovali. Teraz však americkí predstavitelia dospeli k záveru, že "zakázaná strela" dosiahla úplnej operatívnosti a bola tajne rozmiestnená.

Rusi teraz disponujú dvoma oddielmi týchto striel, z ktorých jeden sa stále nachádza na skúšobnej strelnici Kapustin Jar na juhovýchode európskej časti Ruska. Druhý oddiel sa presunul na inú základňu, oznámil denníku vysokopostavený predstaviteľ, ktorý nebol oprávnený prezradiť ďalšie podrobnosti z hlásení rozviedky.

Prelety nad torpédoborcom USS Porter

V utorok, teda v ten istý deň sa v Čiernom mori priblížili ruské lietadlá "nebezpečne a neprofesionálne" k americkému torpédoborcu USS Porter. Uviedol to hovorca veliteľstva amerických síl v Európe Danny Hernandez. Podľa ruského ministerstva obrany ale k žiadnym incidentom s ruskými strojmi nedošlo.

Podľa hovorcu Hernandeza došlo celkom k trom incidentom: jeden sa týkal dvoch lietadiel Su-24, ďalší iného stroja Su-24, ktorý preletel plavidlo vo výške len asi 90 metrov, a tretí väčšieho lietadla Il-38.

"USS Porter sa pýtal všetkých lietadiel, ale nedostal žiadnu odpoveď," povedal hovorca Hernandez. "Tieto incidenty sú znepokojujúce, pretože mohli viesť k nehode či k zlému odhadu (zámerov druhej strany)," podotkol.

Wikimedia.org/US NAVY Patrick Gearhiser

​USS Porter.

Ruské bombardéry nad Európou

Podľa portálu The Independent minulý týždeň vo štvrtok dopoludnia vstúpili do britského záujmového priestoru dva ruské bombardéry. Preleteli okolo Shetlandských a Faerských ostrovov a následne pokračovali na juh. Británia k bombardérom vyslala dve stíhačky typu Typhoon.

"Vo štvrtok prelietali dva ruské strategické bombardéry Tu-160 Blackjack cez medzinárodné vody. Niekoľkokrát sa priblížili ku francúzskemu vzdušnému priestoru, ale nikdy do neho neprenikli," stojí v komuniké francúzskeho ministerstva obrany. Francúzi k bombardérom vyslali dve stíhačky typu Mirage zo základne v Lorient a jednu stíhačku Rafale zo Saint Dizier, aby bombardéry zadržali a odprevadili smerom ku španielskym hraniciam, odkiaľ ruské lietadlá začali sprevádzať španielske F-18.

Pri španielskych hraniciach sa ruské bombardéry opäť otočili a vrátili rovnakou cestou späť.

Pomenovanie Kurilských ostrovov

V utorok sa Rusko tiež rozhodlo pomenovať niektoré z Kurilských ostrovov po bývalých sovietskych generáloch a politikoch. Južná časť súostrovia, ktorú Moskva anektovala po druhej svetovej vojne, je predmetom dlhotrvajúceho sporu medzi Ruskom a Japonskom. Podľa nového výnosu ruskej vlády má jeden z ostrovov niesť meno generála Kuzmu Derevjanka, ktorý v roku 1945 prijal kapituláciu Japonska. Japonci proti takémuto pomenovaniu protestujú.

"Pomenovanie ostrovov je v rozpore s postojom našej krajiny a je nesmierne poľutovaniahodné. Japonsko podalo diplomatickou cestou v pondelok protest," uviedol hovorca japonskej vlády Jošihide Suga. Dodal však, že krok Moskvy nenaruší pokračujúce rokovania medzi Japonskom a Ruskom o Kurilských ostrovoch.

Ruská agentúra TASS v sobotu informovala, že päť neobývaných ostrovov súostrovia bolo pomenovaných po bývalých sovietskych generáloch a ďalších osobnostiach. Výnos podľa agentúry podpísal ruský premiér Dmitrij Medvedev.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:20