Reuters
StoryEditor

Boje o moc v dynastii Kimovcov. V bezpečí nie je nikto z mužskej línie, tvrdia experti

18.02.2017, 11:00
Vysokopostavení muži sa musia mať v KĽDR na obzore, vodcove rozkazy často vedú k smrti.

Dynastia severokórejských vodcov akoby vypadla zo seriálu Hra o tróny. Posledným z tých, ktorý odniesol boj o moc, bol nevlastný brat Kim Čong-una Kim Čong-nam, ktorý bol v pondelok otrávený v Malajzii. Experti sa zhodujú, že za vraždou je režim KĽDR. V ohrození ale môžu byť aj ďalší členovia rodiny, ktorí by mali záujem zvrhnúť režim súčasného vodcu. Aj keby to bol len jeho pocit.

Príbeh vraždy na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur je ako z detektívky. Ženy, ktoré podľa tamojšej polície môžu byť severokórejskými agentkami, vraj zozadu pristúpili k nič netušiacemu Kórejcovi a podľa jeho slov ho chytili za tvár. Nedlho potom sa mu urobilo nevoľno a už pri prevoze do nemocnice zomrel. Podľa niektorých zdrojov bol zabitý pomocou otrávených ihiel, podľa iných ho útočníčky pokropili do tváre nešpecifikovanou jedovatou tekutinou.

Výsledky pitvy

Naďalej sa čaká na zverejnenie výsledkov pitvy, ktorú mali úrady dokončiť už v stredu večer. Po zasahovaní zamestnancov severokórejskej ambasády do vyšetrovania je však možné, že nebudú zverejnené nikdy. Malajzijská polícia aspoň potvrdila, že mŕtvym je Kim Čong-nam, s čím súhlasili aj predstavitelia juhokórejskej rozviedky NIS. Za isté tiež považujú, že za vraždou stojí severokórejský režim.

"Objednal si vraždu Kim Čong-un? Takmer stopercentne," povedal agentúre Bloomberg bývalý poradca amerického ministerstva obrany Van Jackson. "Žije v predstave politiky rovnajúcej sa nočnej more, kde je pokrvná línia najsilnejším nárokom na legitímnu vládu. Zbaviť sa priamych rivalov berie ako chladný, ale prešibaný krok," dodal Jackson.

Päťročný príkaz

Už v roku 2012 mal Kim Čong-un vydať trvalý príkaz, ktorým poveril svoje tajné služby, aby ho jeho rivala v boji o post lídra KĽDR zbavili. Po prvom neúspešnom pokuse o atentát mal Kim Čong-nam podľa poslanca juhokórejského parlamentu Kim Bjung-kiho poslať list, v ktorom vraj žiadal: "Prosím, ušetri mňa aj moju rodinu. Nemáme kam ísť, jediným únikom by bola samovražda. "

Za jeden z možných dôvodov vraždy je podľa agentúry Bloomberg považovaný strach vodcu KĽDR kvôli nestabilite štátu. Ten sa zmieta v ekonomických problémoch kvôli medzinárodnej izolácii. Stále častejšie sa objavujú správy o nespokojnosti elít s politikou ich vodcu. Nutnosť zbaviť sa vlastného brata je preto videná ako výstraha všetkým, ktorí by mali záujem režim zvrhnúť.

Juhokórejskí experti ale považujú vraždu skôr za dôsledok "paranoidnej osobnosti" Kim Čong-una ako vykalkulovanej elimináciej reálne politickej hrozby. Nebezpečenstvo preto môže hroziť všetkým mužským členom dynastie Kimovcov, ktorá je naďalej symbolom najväčšieho kultu osobnosti v súčasnom svete, ktorý po dekády budovali Kim Čong-unov dedko Kim Ir-sen aj otec Kim Čong-il.

"Trápny" incident

Najstaršieho Kim Čong-nama splodil Kim Čong-il sa svojou druhou ženou, herečkou Song Hej-rim, do ktorej sa vtedajší následník ako vášnivý fanúšik filmu zamiloval. Nie príliš obľúbený a skrývaný potomok študoval v Moskve a Ženeve a na svoj pôvod si užíval pomerne voľné cestovanie po svete. Jeho otec s ním totiž nemal veľké plány.

Režim na neho ale zanevrel úplne po roku 2001, kedy bol zadržaný s rodinou pri pokuse vstúpiť na územie Japonska s falošným pasom Dominikánskej republiky. Tvrdil, že chce navštíviť tokijský Disneyland, bol vyhostený do Číny a udalosť sa medializovala. Svoju "trápnosťou" ale incident vrhol zlé svetlo na KĽDR. Tak to aspoň režim vnímal.

Potom Kim Čong-nam žil roky pod ochranou Číny v Pekingu a letovisku Macao. Tam mal tráviť čas v kasínach a v prítomnosti krásnych žien. Plnil tým svoju povesť povaľača a playboya, s tromi ženami mal šesť detí. Iba čas od času sa pripomenul kritikou režimu svojho brata. Že nebude novým vodcom, potvrdil pohreb Kim Čong-ila, na ktorom sa vôbec neobjavil.

Posledný syn

Posledný priamy potomok Kim Čong-ila, prostredný syn Kim Čong-cul nikdy o politické záležitosti neprejavil záujem. Jeho otec ho vždy považoval za zženštilého. Kde teraz prebýva, nie je známe. Vie sa o ňom len to, že študoval vo Švajčiarsku, je vášnivým gitaristom a fanúšikom Erica Claptona a amerických basketbalistov podobne ako jeho brat - vodca.

Otvorene kriticky sa proti kórejskému režimu vyjadrujú aj synovia Kim Čong-nama. Jeden z nich, Kim Han-sol v ojedinelom interview pre fínsku televíziu označil svojho strýka za "diktátora", ako informoval web magazínu Time. Spolu so zvyškom rodiny je teraz držaný v Macau, pretože môže byť v ohrození života, zaznelo v juhokórejskom parlamente.

Nejde o prvý prípad 

Pondelkové udalosti v Kuala Lumpur pripomenuli aj osud strýka oboch bratov Čang Song-tcheka, manžela Kim Čong-ilovej sestry Kim Kjong-hui. Nebol síce priamym potomkom, ale vo svojej dobe bol druhým najmocnejším mužom režimu.

Lenže v decembri 2013 skončil na popravisku kvôli údajnej zrade a korupcii. Kolovali dokonca neoverené príbehy o tom, že ho vodca nechal roztrhať psami. V skutočnosti sú však za dôvod jeho smrti považované príliš silné väzby na Čínu, ktorej ekonomickými reformami sa chcel inšpirovať.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:51