StoryEditor

S ako samopal. V Mosule našli džihádistické učebnice pre deti

18.02.2017, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Bojovníci Islamského štátu vychovávajú svojich nasledovníkov.

Učebnice angličtiny plné vojenských termínov a tvrdý dril. Tak vyzeral život v sirotinci, kde Islamský štát deťom vymýval mozgy a robil z nich malých bojovníkov. Po dobytí východnej časti mesta sa sem dostali novinári agentúry Reuters.

Keď šíitskí a jezídski chlapci prvýkrát vstúpili do výcvikového zariadenia Islamského šiat v štvrti Zuhúr východnom Mosule, plakali a pýtali sa, kde sú ich rodičia. Po týždňoch výcviku však začali vstrebávať ideológiu Islamského štátu (IS) a o rodičoch a príbuzných hovorili ako o odpadlíkoch, ako sunnitskí radikáli šiitov a jezídov označujú.

Od troch do šestnásť 

Radikálov zaujímali deti vo veku od troch do 16 rokov. Dievčatá boli väčšinou vydaté za veliteľa radikálov, z chlapcov začali vychovávať novú generáciu bojovníkov. Na stene bol nápis s výrokom pripisovaným prorokovi Mohamedovi. Nabádal deti, aby sa naučili plávať, strieľať a jazdiť na koni.

Vnútri objektu je bazén, teraz bez vody a plný odpadkov. Medzi rozbitým sklom, zvyškami granátometu a pozostatkami samovražedného atentátnika sú vidieť farebné plastové šmýkačky a hojdačky. Radikáli tu pred ústupom vlani kládli irackej armáde značný odpor.

Výučba angličtiny

V jednej miestnosti zostali učebnice, ktoré IS používal a upravil podľa svojej ideológie. Matematické problémy sa učili s pomocou obrázkov vojenského materiálu, na obale je obrázok pušky vytvorený z matematických rovníc. Učebnice dejepisu sa zameriavali len na ranné obdobie islamu a kládli dôraz na bitky.

V učebnici Angličtina pre Islamský stať sa slovná zásoba učila s pomocou vojenských termínov - slová ako jablko a mravec vedľa termínov armáda, bomba a ostreľovač. Pojmy mučeník, špión a mínomet sa objavili vedľa výrazov pre cestný prechod alebo zívanie. Slovo žena vysvetľoval obrázok beztvarej čiernej figúry úplne zakrytej v nikábe. Všetky tvárové časti ako ľudí, tak zvierat boli v učebnici prázdne.

Radikáli, medzi ktorými boli hlavne Iračania, učili šiitske deti modliť sa podľa sunnitskej tradície a jezídov prinútili ku konverzii. Chlapci sa učili recitovať korán naspamäť a s ľuďmi z ostatných komunít konať ako s neveriacimi. Výcvik sa odohrával na dvore areálu.

Nové skupiny detí

Vždy po niekoľkých týždňoch sa v Zuhúri objavili skupiny nových detí, ktoré IS privážal z oblastí západne od Mosulu aj zo Sýrie. Starší chlapci boli väčšinou presunutí do Tall Afare západne od Mosulu, kde sa im dostalo intenzívneho výcviku pre boj aj pre pôsobenie pri islamských súdoch alebo oddielov, ktoré majú potierať neresti. "Po šiestich mesiacoch v táboroch mohli niektorí z týchto starších prísť za mladšími bratmi a stráviť s nimi víkend. Mali na sebe uniformu a boli ozbrojení," povedal pracovník sirotinca.

Jeden z týchto novovycvičených chlapcov padol v lete v boji v meste Fallúdža. Muž si pamätá, že keď sa to dozvedeli ostatné deti, dali sa do plaču. "Povedal som im:, Keď uvidíte armádu, zahoďte zbrane a povedzte, že ste siroty. Možno ušetria vaše životy," povedal muž.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:02