Rodrigo Duterte filipíny prezidentReuters
StoryEditor

Filipínske deti majú pykať za svoje zločiny, trest by čakal aj deväťročné

18.02.2017, 23:00
Autor:
abaaba
Boj filipínskeho prezidenta proti drogovej mafii sa ďalej stupňuje.

Teraz sa chce Rodrigo Duterte zamerať na mladistvých delikventov. Plánuje znížiť vekovú hranicu trestnej zodpovednosti. Za mreže by sa tak po navrhovaných zmenách dostali aj deväťročné deti usvedčené zo zločinu.

Detský fond OSN (UNICEF) pred znížením vekovej hranice trestnej zodpovednosti varuje a navrhovaný zákon odsudzuje. "Až vyrastú, tak to, že strávili mladosť vo väzení, ich s najväčšou pravdepodobnosťou poznamená," povedala webu The Guardian miestnej predstaviteľka UNICEF Lotta Sylwanderová.

Hrdelný trest pre dieťa?

V súčasnej dobe je hranica trestnej zodpovednosti na Filipínach stanovená na 15 rokov. Duterte a jeho spolupracovníci sa snažíia hranicu znížiť až na deväť rokov.

Predkladajú pritom aj ďalšie návrhy, ktoré majú napríklad obnoviť trest smrti. Opozícia argumentuje tým, že ak by tieto zmeny prešli, mohlo by sa stať, že bude deväťročné dieťa odsúdené na smrť. V krajine, kde polícia popravuje podozrivých bez súdu po tisícoch, to však znie dosť paradoxne.

Vyrastú z nich kriminálnici

Sylwanderová pripomína, že deväťročné dieťa plne nechápu následky zločinu. "Okrem toho, že je to proti ľudským právam, je to tiež k deťom veľmi nespravodlivé. Potrestané by boli tak drsne, ako len by to zákonník dovoľoval, pritom za niečo, čo ani nechápali, že je tak vážne," opísala zástupkyňa UNICEF.

Nový zákon pritom podľa nej kriminalitu nezníži, ale skôr môže napomôcť pravému opaku. Z detí sa vo väzení môžu stať dobre vycvičení zločinci, ak budú vyrastať medzi kriminálnikmi. Sylwanderová totiž pripomína, že už v rámci často zdĺhavého čakania na súd by deti zdieľali s dospelými delikventmi cely.

Podľa policajných štatistík pritom spáchajú deti do 15 rokov v krajine menej ako dve percentá všetkých zločinov, čo podľa Sylwanderovej Duterte úplne ignoruje. "Zdá sa, že nedbá na fakty alebo si ich vôbec nezisťuje, než niečo povie," uviedla.

Brutálne praktiky

Duterte sa do kresla prezidenta dostal vlani v máji. V kampani sľúbil, že sa zameria na boj s drogovými dílermi a po zvolení začal svoje sľuby plniť. Len za prvé dva mesiace v úrade si jeho vojna s miestnymi zločincami vyžiadala na dvetisíc mŕtvych a číslo sa počas minulého roka vyšplhalo na najmenej 5 700 ľudí. Popravených bez súdu boli tisíce občanov.

Mnoho iných štátov a mimovládne organizácie filipínskeho prezidenta kritizujú kvôli brutálnej kampani, ktorej metódy odporujú právnemu štátu. Medzi obeťami sú podozriví drogoví díleri, ale aj len podozriví drogovo závislí. Zastrelené boli v niektorých prípadoch i deti.

Malé ryby

"Zdá sa, že sa nesnažia chytiť veľké ryby. Strieľajú menších gangstrov a drogových dílerov v slumoch a chudobných štvrtiach. Zdá sa, že sa však nikto nezameriava na veľkých drogových lordov a že ich je v krajine celkom dosť," rozčuľovala sa v rozhovore Sylwanderová.

Výbor OSN pre práva dieťaťa vydal vyhlásenie, podľa ktorého je zníženie veku trestnej zodpovednosti pod 12 rokov "medzinárodne neprijateľné". Už teraz pritom môžu byť deti na Filipínach zadržané rovnako ako dospelí.

Opozícia rastie

Nemôžu však byť odsúdené. Podľa správy UNICEF zatkla takto polícia na Filipínach od roku 1995 viac ako 52-tisíc detí. Denne tak zadrží približne 28 detí. Väčšinou ide pritom o drobné krádeže alebo voňanie lepidiel a rozpúšťadiel.

Duterteho priaznivci sa usilovali o presadenie zmien už v minulom roku, ale v Senáte rastie opozícia, ktorá návrhu bráni. UNICEF sa snaží presvedčiť politikov, že zavedenie zmien by malo hrozivé následky.

01 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 02 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 03 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 04 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 05 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:18