Reuters
StoryEditor

Trumpov tvrdý postoj voči Číne v praxi: Lietadlová loď USA začala hliadku v spornom mori

19.02.2017, 06:43
Autor:
ČTKČTK
Americké námorníctvo oznámilo, že skupina plavidiel vedená bojovou loďou Carl Vinson začala v sobotu rutinnú operáciu v Juhočínskom mori.

Americká lietadlová loď Carl Vinson sprevádzaná ďalšími plavidlami začala v sobotu hliadku v spornej oblasti Juhočínskeho mora, ktoré je jedným z dôvodov rastúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou. Washington kritizuje Peking, že v Juhočínskom mori buduje umelé ostrovy a vojenské zariadenia. USA sa obávajú, že by Čína mohla tieto zariadenia využiť na obmedzenie slobody plavby a preletov v oblasti.

Americké námorníctvo oznámilo, že skupina plavidiel vedená bojovou loďou Carl Vinson začala v sobotu rutinnú operáciu v Juhočínskom mori.

Čína v piatok ukončila svoje námorné cvičenie v oblasti Juhočínskeho mora, ktorého sa zúčastnila aj jej jediná vlastné lietadlová loď. Manévre vyvolali rozhorčenie susedov Číny, s ktorými Peking vedie niekoľko rokov teritoriálny spor.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robí aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

V stredu čínska vláda varovala Spojené štáty, aby sa nepokúšali narušovať zvrchovanosť Číny nad Juhočínskym morom. USA dlhodobo presadzujú zachovanie slobody plavby a preletov v oblasti Juhočínskeho mora. Vlani USA do oblasti vyslali k preletu bombardéry B52 a tiež torpédoborec.

Vláda nového amerického prezidenta Donalda Trumpa zaujala tvrdý postoj voči Číne a obe strany v posledných týždňoch vedú slovné prestrelky. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer okrem iného vyhlásil, že nová americká vláda Číne zabráni, aby obsadila ostrovy v medzinárodných vodách.

01 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 04 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 05 - Modified: 2024-04-17 05:08:20 - Feat.: - Title: Čínsky minister obrany žiadal počas rokovaní so Spojenými štátmi väčšiu dôveru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:18