StoryEditor

Britom môže zlacnieť energia, u nás tomu bráni politika

21.03.2017, 06:30
Vďaka “virtuálnym elektrárňam” už čoskoro prví Briti ušetria až polovicu výdavkov na elektrinu. Na Slovensku tomu zatiaľ bráni malé rozšírenie batérií, ale aj nedostatok politickej podpory.

Obyvatelia dedinky Oxspring v severnom Anglicku čoskoro zažijú pri pohľade na účet za elektrinu príjemné prekvapenie. V rámci projektu za 250-tisíc libier, do ktorého je v pilotnej fáze zapojených 40 vybraných domov, budú môcť efektívnejšie využívať solárnu energiu a pravdepodobne ušetria až polovicu nákladov oproti dnešku, píše Thomson Reuters Foundation.

Domy sa v rámci projektu zapoja do takzvanej „virtuálnej elektrárne“. Tá stojí na využití batérií umiestnených v domoch. Batérie budú slúžiť k “uskladneniu” energie zo solárnych panelov. Známou nevýhodou solárnych panelov totiž je, že bez batérií sa nimi vyprodukovaná energia dá používať len cez deň.

Pritom počas slnečných dní vyprodukujú oveľa viac energie, ako sa dokáže minúť. Prebytočná energia sa nevyužije, ale musí odísť naspäť do siete. To predstavuje problém pre staršie systémy, ktoré sa bez drahých rekonštrukcií nedokážu s nadbytočnou energiou vysporiadať. Vo výsledku to obmedzuje počet domácností, ktoré môžu solárnu energiu efektívne používať.

Projekt financovaný energetickou firmou Northern Powergrid je prvým, ktorý analyzuje, ako by sa dali batérie použiť k napojeniu väčšieho počtu domácností k solárnej energii bez finančne náročnej prestavby elektrickej siete.

„Batérie budú kľúčovou súčasťou chytrých energetických riešení, umožnia znížiť náklady pre spotrebiteľa, pričom zároveň dovolia viac využívať solárnu energiu,” hovorí pre Thomson-Reuters Foundation Andrew Spencer, expert na energetické systémy z Northern Powergrid.

Solárne panely môžu v priemere znížiť účty za energiu o 30 percent a batérie môžu ušetriť ďalších 20 percent tým, že umožnia domácnostiam skladovať energiu na využitie v noci. Batérie celkovo zefektívnia používanie energie a zredukujú potrebu dodatočného využívania uhlia, ropy a plynu. Prvé batérie nainštalovali v Oxspringu koncom januára.

Čo by mohli spraviť slovenské obce?

Naše obce sa dnes snažia šetriť skôr na strane spotreby energie, nie zavádzaním chytrých systémov. Ilustrujú to slová Andreu Pancottiho, manažéra pre predaj a energetické služby SE Predaj, ktorá je dcérskou spoločnosťou Slovenských elektrární.

Obce podľa neho môžu zmodernizovať zastarané centrálne vykurovacie systémy, vymeniť verejné osvetlenie za úsporné, či rekonštruovať verejné budovy, v ktorých sa zavedú úspornejšie riešenia. No napríklad úsporné osvetlenie podľa Pancottiho inštalovalo na Slovensku len približne 40 obcí. Obce podľa neho nie sú vďaka spôsobu prideľovania a čerpania eurofondov motivované šetriť.

Virtuálne elektrárne s inteligentnými sieťami, ktoré sú použité v britskom pokuse, na Slovensku zatiaľ vôbec nemáme. “Predpokladáme však, že ide len o dočasnú záležitosť,” hovorí Veronika Galeková zo Slovenskej asociácie pre fotovoltaický priemysel a obnoviteľné zdroje energie. Program ministerstva hospodárstva Zelená domácnostiam podľa nej už dnes prioritne podporuje fotovoltaické systémy s akumuláciou - teda s baterkami. “To znamená, že pri väčšom plošnom rozšírení batérií v domácnostiach, by sa toto mohlo stať realitou aj na Slovensku,” dopĺňa Galeková.

Napokon by z toho, podobne ako vo Veľkej Británii, mohli profitovať koncoví zákazníci. No dôležitá je politická podpora, ktorá podľa Galekovej v tejto oblasti na Slovensku viazne. Týka sa to napríklad deregulácie energetického prostredia, ktoré s rozvojom virtuálnych elektrární súvisí.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:54